Vineri, 20 iunie, Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş a găzduit deschiderea oficială celei de a XII-a ediţii a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală, şi cea de a doua în care materialul folosit de artişti este andezitul, tabăra fiind programată să se desfăşoare în perioada 16 iunie-16 iulie.
La eveniment au luat parte toţi cei 11 sculptori, selectaţi din 150 de artişti care şi-au trimis lucrările în vederea participării la simpozion, primarul municipiului, Marcel Vela, city-managerul Nicolae Borcean, precum şi directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, cel care, alături de coordonatorul Eugen Petri, a fost mereu sufletul taberelor organizate la Caransebeş.
Cei 11 scuptori care participă la simpozion sunt Francisco Javier Astorga Ruiz del Hoyo, din Mexic, Snejana Simeonova din Bulgaria, Stefania Krome, din Germania, artistă care locuieşte în Italia, Caroline Ruizeveld din Olanda, Andrej Mitevski – Macedonia, Natthapon Muangkling din Thailanda, Lugossy Laszlo – Ungaria, Dinu Câmpeanu din Bucureşti, Marius Bacriu din comuna Victor Vlad Delamarina – judeţul Timiş, Ana-Maria Negară din Brăila, precum şi veteranul şi coodonatorul acestor tabere, Eugen Petri, din Ploieşti.
„Am avut bucuria şi onoarea să-i cunosc pe cei 11 artişti coordonaţi de Eugen Petri, sculptori din Europa, Asia şi America, artişti care vor lăsa aici, pentru patrimoniul cultural al Banatului, 11 lucrări, 11 opere de artă care vor întregi zestrea culturală a municipiului Caransebeş. Ne aflăm la cea de a XII-a ediţie a Simpozionului de Sculptură, de-a lungul timpului fiind realizate 33 de lucrări în lemn, 33 în marmură, iar acum continuăm cu cea de a doua ediţie în andezit, pentru a întregi numărul de 33 de sculpturi din această rocă, în Caransebeş. Acestea vor fi amplasate la intrarea în municipiul nostru dinspre Reşiţa, unde, în perspectivă, gândim realizarea unui Muzeu de artă contemporană. Cred că sosirea unor scuptori cu asemenea CV-uri, cu asemenea cărţi de vizită, la Caransebeş, arată faptul că la nivel internaţional simpozionul pe care îl organizăm este apreciat, este evaluat la un standard de calitate artistică superior, iar faptul că sunt aici şi cadre didactice, profesori de artă, reprezintă şi aprecierea de care ne bucurăm la nivel naţional. Sunt convins că la vernisajul care va avea loc la jumătatea lunii iulie vom putea admira opere de artă care ne vor îmbogăţi sufleteşte şi ne vor crea sentimentul că în Caransebeş, aici, în inima Banatului de Munte, respectăm tradiţia vetrei spirituale care a fost, de-a lungul secolelor, această zonă binecuvântată de Dumnezeu”, a spus primarul Marcel Vela.
„La această a XII-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală participă şapte artişti din afara graniţelor României, noi încercând de fiecare dată să aducem sculptori din ţări care nu au mai fost reprezentate până acum la această manifestare culturală de amploare. Sper ca simpozionul să se bucure de succes, fiindcă, cu fiecare ediţie, el a crescut în calitate şi în faimă, pentru că, de fiecare dată, avem tot mai mulţi aplicanţi, de pe toate continentele. Astfel de simpozioane se desfăşoară în toată lumea şi fiecare artist îşi doreşte să participe la cât mai multe asemenea tabere. Sigur, şi numele României este legat de Constantin Brâncuşi, toţi artiştii din lume ştiu despre el şi foarte mulţi îşi doresc extraordinar de mult să vadă România şi monumentele realizate de Brâncuşi, precum şi să participe la simpozionul de la Caransebeş”, a declarat Eugen Petri.
În afară de programul de lucru în tabără, Ioan Cojocariu a spus că organizatorii au gândit pentru participanţi zboruri cu avionul ultrauşor deasupra Caransebeşului, cu sprijinul Aeroclubului Român, reprezentat de Doru Bălăşoiu, precum şi o serie de excursii, la sfârşit de săptămână. Astfel, în 22 iunie, artiştii s-au deplasat la Reşiţa, pentru a vedea Fântâna Cinetică din Centrul civic, realizată de Constantin Lucaci, duminică, 29 iunie, se va merge la Cazane, la sculptura lui Decebal, realizată cu finanţarea lui Iosif Constantin Drăgan, la Târgu Jiu, oraşul lui Brâncuşi, la întoarcere urmând să treacă pe la Tismana şi Băile Herculane, pentru ca în ultima duminică, în 6 iulie, să se meargă în vizită la cetăţile dacice, la Densuş, la Deva şi la Castelul Huniazilor de la Hunedoara.
După încă un simpozion în care se va lucra în andezit, la Caransebeş se va organiza un ciclu de încă trei simpozioane de sculptură în metal.
Adrian CRÂNGANU