Locuitorii din Zăgujeni, sat aparţinător comunei Constantin Daicoviciu, au fost sâmbătă, 18 februarie, de două ori în sărbătoare. Pe de o parte, la Căminul cultural din localitate s-a ţinut prima ediţie a Balului Izmenelor, manifestarea fiind completată cu aniversarea unui an de la înfiinţarea Ansamblului Folcloric „Pupi dă Floare”, alcătuit din elevi din Zăgujeni, de la Şcoala cu clasele I-VIII din sat, dar şi de la unităţi de învăţământ din Caransebeş, pregătiţi de Dorina Panga şi Andreea Petconi.
„Se împlineşte un an de când am pornit această minunată şi înălţătoare misiune cultural-folclorică, prin care satul nostru îşi statorniceşte existenţa şi eternitatea. Aceasta, pentru că entuziaştii noştri copii aduc, prin manifestările lor, o mare bucurie în sufletele părinţilor, bunilor şi străbunilor lor, care îşi regăsesc şi retrăiesc, astfel, imaginea copilăriei şi tinereţii lor. În acest fel, noi ducem, de la o generaţie la alta, sufletul omului acestor locuri, prin cântecele, obiceiurile şi jocurile noastre populare. De la înfiinţarea sa, tânărul nostru ansamblu, sprijinit de inimoşii părinţi ai copiilor care îl alcătuiesc, a participat la o serie de activităţi culturale – Serbarea de Paşti de la Zăgujeni, Ruga de la Delineşti, Ruga de la Caransebeş, Alaiul Primăverii de la Reşiţa, Ruga de la Oţelu Roşu, Festivalul-concurs «Doina Banatului», unde a obţinut menţiune, Spectacolul umanitar «Inimă de Copil” de la Caransebeş, Festivalul Internaţional «Hercules» de la Băile Herculane, «Toamna la Gugulani» de la Caransebeş, Ruga de la Zăgujeni şi Serbarea de Crăciun. La mulţi ani, «Pupi dă Floare» Zăgujeni, ansamblul să înflorească şi să crească, satul nostru să-l slăvească, prin jocuri şi prin cântare, de fală în lumea mare!”, a spus, în deschiderea manifestării, Dorina Panga.
Primarul comunei Constantin Daicoviciu, Daniel Boambeş, le-a felicitat şi le-a mulţumit celor două iniţiatoare ale acestui proiect. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că ne-a dăruit copii frumoşi, copii valoroşi, copii cu care ne mândrim. Le mulţumesc părinţilor, pentru că, iată, duc mai departe tradiţiile şi portul popular bănăţean, pentru că au scos din dulapuri sau din lăzi, ori au împrumutat costume populare pentru a fi prezenţi toţi, astăzi, alături de minunaţii noştri copii, la acest spectacol aniversar. M-aş bucura să putem duce mai departe demersul început astăzi, astfel încât să putem să organizăm şi în viitor acest Bal al Izmenelor, manifestare tradiţională în comunele gugulane”, a mai adăugat edilul comunei.
Printre invitaţi s-a numărat şi Mihaela Popovici, „prima persoană din Zăgujeni care a ajuns consilier judeţean”, după cum a spus Daniel Boambeş.
Pe scenă au urcat, apoi, membrii Ansamblului „Pupi dă Floare”, care au prezentat suite de dansuri şi au interpretat o serie de cântece populare. Un moment aparte l-a constituit minirecitalul de muzică uşoară dedicat mamei, al talentatei eleve Cristina Răduţ. Spectacolul s-a încheiat cu un brâu şi o ardeleană în care s-au prins părinţii copiilor care activează în Ansamblul „Pupi dă Floare”
Primarul Daniel Boambeş şi viceprimarul Cristian Răduţ au oferit, din partea administraţiei locale, tuturor copiilor mici cadouri şi diplome de participare, precum şi un tort aniversar. Balul propriu-zis a fost deschis cu brâul condus de părintele-paroh Aurelian Jucu şi edilul comunei, iar petrecerea, la care toată lumea a venit îmbrăcată în costume populare, s-a întins până târziu, în noapte.
„Maestrul de ceremonii” al acestei duble manifestări culturale a fost Dan Liuţ, realizator de emisiuni folclorice la Televiziunea Banat din Reşiţa, iar programul muzical a fost asigurat de o parte a instrumentiştilor de la Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeş, dirijor Ioan-Mircea Petruţ.
Bogdan NAUM