La propunerea primarului Romulus Barbescu şi a arhitectului-şef Grigore Silviu Boldea, Consiliul Local al comunei Băuţar din perioada 2008-2012 a hotărât să acceseze fonduri europene pe Măsura 313, pentru construirea unui Centru de Informare Turistică în localitate. Construcţia a început în primăvara lui 2014 şi s-a încheiat în toamna aceluiaşi an.
Centrul de Informare Turistică deschis în octombrie 2014, având ca şi ghid de turism pe Carmen Simon şi ca agent de turism pe Cornelia Barbesc, are ca atribuţie promovarea comunei Băuţar, ca valoare culturală, istorică şi religioasă. Totodată, asigură legătura indispensabilă a comunei cu turiştii, realizând informarea cât mai obiectivă şi completă a acestora, precum şi promovarea Băuţarului ca destinaţie turistică, prin toate mediile posibile. Centrul de Informare Turistică Băuţar informează gratuit turiştii în legătură cu obiectivele turistice, posibilităţile de petrecere a timpului liber, excursiile ce pot fi realizate în şi din zonă, unităţi de cazare, restaurante, adrese, evenimentele culturale care se petrec în comună, mănăstirile şi bisericile din Băuţar şi din vecinătatea comunei, precum şi programul sărbătorilor religioase, locuri de plimbare şi recreere, actualizează în permanenţă informaţiile, colaborează cu agenţiile de turism pentru realizarea unor materiale promoţionale şi cu caracter informativ, coordonează şi realizează materiale promoţionale, coordonează apariţia unor monografii şi ghiduri ale judeţului, transmite informaţii cu caracter turistic agenţiilor de turism şi altor unităţi din domeniu.
În cadrul unei discuţii purtate recent, cele două angajate ale Centrului, Carmen Simon şi Cornelia Barbesc, ne-au informat că pe teritoriul comunei Băuţar se derulează an de an concursul de Hard Enduro „Cupa Regiment 13”, în luna august, acţiune ajunsă la etapa a V-a, acesta fiind un campionat naţional cu participare internaţională. Totodată, comuna Băuţar se află pe locul şapte în lume privind existenţa unei linii de cale ferată cu cremalieră între Caransebeş şi Haţeg, pe o porţiune de 19 km, între Sarmizegetusa şi Băuţar, echipată cu cremalieră sistem Abt pentru declivităţile de 50‰ din zona Staţiei Porţile de Fier. Sistemul a fost inventat de inginerul elveţian Roman Abt în 1882 şi constă în două-trei lame metalice dinţate alăturate, montate în axul căii, şi ai căror dinţi sunt decalaţi. Linia Subcetate – Băuţar, terminată în 1908, a fost a şaptea din lume care folosea acest tip de cremalieră.
Zona Băuţar deţine un potenţial turistic de dezvoltare ridicat, datorită numeroaselor obiective turistice din zonă, printre acestea numărându-se Iezerul Bistrei – Ochi de mare, din care izvorăşte râul Bistra. Acesta este un loc uscat şi însorit, cu vegetaţie ierboasă şi tufărişuri, unde poate fi întâlnită vipera cu corn. Băuţarul ocupă primul loc în România în ceea ce priveşte diversitatea formelor de relief (flora). Între altitudinile 450-500 m şi 2.192 m, pe o porţiune de 15 km (o porţiune scurtă, arie mică), se găsesc toate speciile, de la anin până la pin alpin (jneap). „Câteva specii întâlnite aici sunt aninul negru, aninul alb, aninul verde, salcia pletoasă, salcia albă, fagul, paltinul, frasinul, cireşul, ulmul, alunul, molidul, bradul, pinul negru, pinul silvestru, lariţa şi douglas-ul, pinul montan, ienupărul, precum şi subarbuşti – afinul negru, afinul roşu, zmeurul şi murul”, ne-a declarat Ionuţ Mihăiloni, brigadier la Ocolul Silvic Băuţar.
Şi iată cum, în jurul Centrului de Informare Turistică, se pot consolida cultura şi istoria locală, în paralel cu bunăstrea locuitorilor.
Mădălina DOMAN