De la 7 la 60 de ani, la Caransebeş s-a citit împreună


Pentru prima oară din 2010, când a fost lansată de LitWorld.org, România s-a alăturat celor peste 100 de ţări în care se organizează Ziua Internaţională a Cititului Împreună. La Caransebeş, ZICI 2017 a fost pregătit de două doamne inimoase, iubitoare de cultură şi de activităţi sociale, Mihaela Pral şi Simona Ţimonea, în atmosfera boemă a Restaurantului Eden.

Evenimentul a fost structurat în două părţi: una dedicată copiilor, şi cealaltă adulţilor. Şi dacă „seniorii” nu au participat la vizitarea bibliotecii şi nu au confecţionat o cărticică din hârtie, copiii au ţinut să fie prezenţi la seara de lectură a adulţilor, pentru a le face acestora cunoştinţă cu lecturile lor.

La ZICI 2017 Caransebeş au fost prezenţi câţiva zeci de iubitori de lectură, a căror vârstă a variat între 7 şi 60 de ani. Pe lângă volumele puse la dispoziţie de organizatori, fiecare şi-a adus propria carte.

Am aşteptat vreo 20 de ani după cartea asta”

Dacă tinerii se adaptează foarte bine erei informaţionale în care trăiesc şi citesc Oscar Wilde în format electronic, cei mai în vârstă, care au apucat vremurile în care cărţile erau material de… contrabandă, preferă mirosul şi atingerea hârtiei, bucurându-se de avantajele erei informaţionale numai pentru a-şi putea comanda o carte ce nu a fost tradusă în română dintr-o trilogie SF.

Tinerii şi-au susţinut punctul de vedere al cititului pe online cu un argument aproape imbatabil – preţul cărţilor tipărite. Aşa că, nu mică le-a fost surpriza celor prezenţi, când o doamnă a povestit că lanţul de mari magazine prezent şi în Caransebeş, pentru care lucrează, le cumpără angajaţilor cărţi într-o bibliotecă proprie.

Şi caransebeşenii citesc…

Unii lasă din mână o carte dacă după zece pagini aceasta nu le suscită interesul; alţii se ambiţionează şi-şi duc lectura la bun sfârşit. Unii citesc ascultând muzică în surdină, alţii mâncând fursecuri. Altora doar dacă le place ultima frază din carte, o citesc în totalitate. Unii se simt bine citind doar într-o limbă străină sau ediţii bilingve; alţii lecturează numai cărţi de specialitate. Unii sunt la lecturarea operelor clasice; alţii descoperă literatura feminină modernă românească. Unii citesc „cărţi de băieţi”; alţii sunt fascinaţi de „Lumi pierdute”. Unii preferă SF-ul, alţii sunt fascinaţi de literatura poliţistă. Toţi, însă, citesc cu un scop: (auto)cunoaştere, informare, plăcere…

Cititul cu voce tare în faţa unei audienţe nu este o experienţă uşoară”

Şi pentru că a fost ZICI 2017, organizatorii au venit cu provocarea cititului cu voce tare, propunând spre lecturare Micul prinţ, al lui Antoine de Saint-Exupéry. Mai cu emoţii, mai cu bâlbâieli, toţi cei prezenţi, mari şi mici, au citit din această carte, spre deliciul audienţei. Cartea a fost aleasă tocmai pentru că este potrivită oricărei vârste şi oricărui tip de cititor, oferindu-le tuturor oportunitatea de a o înţelege într-un anumit fel.

Tuturor li s-a părut o seară reuşită, aşa că au hotărât să stabilească o periodicitate a acestui gen de evenimente, precum şi completarea lui cu alte genuri de activităţi.

Trebuie spus că astfel de manifestări nu sunt singulare în Caransebeş. Sub titlul „Firimituri de lectură cu ceai”, în ultima sâmbătă din lună, în sala de la demisolul Catedralei Ortodoxe, sunt organizate întâlniri între scriitorii moderni şi cititorii lor, reprezentaţi, în principal, de tineri.

Christina MECAP