Cunoscutul om de litere şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie 1989 din municipiul Caransebeş, Mihail Rădulescu, şi-a lansat ultima apariţie editorială, cu prilejul aniversării onomasticii. Este vorba despre romanul cu caracter autobiografic intitulat „Rebelul”.
Între invitaţii la manifestare s-au regăsit profesorul şi criticul de specialitate Nicolae Borlovan, poetul caransebeşean Iosif Caraiman – membru al Uniunii Scriitorilor, epigramistul Nicolae Nicolae şi Cristian Ghinea – membru al Cenaclului „Banatul” din Lugoj.
Evenimentul a fost organizat cu implicarea Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” şi a Cercului Militar Caransebeş. În debutul acţiunii, cei prezenţi au ţinut un scurt moment de reculegere în memoria oamenilor de litere caransebeşeni trecuţi în nefiinţă în ultima perioadă, între care Doru Timofte, Constantin Andronache sau Constantin Şovre.
Romanul autobiografic intitulat „Rebelul” reprezintă cea de-a douăzeci şi cincea apariţie editorială ce poartă semnătura lui Mihail Rădulescu.
Autorul s-a născut la 7 octombrie 1947, în localitatea cărăşeană Mehadica. A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale la Caransebeş, şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1973. Vreme de 35 de ani a fost judecător la Tribunalul Caransebeş.
În ceea ce priveşte activitatea publicistică, Mihail Rădulescu este poet, prozator şi epigramist inclusiv autor de materiale de specialitate în domeniu, adresate studenţilor de la Facultăţile de Drept.
Între apariţiile editoriale se remarcă, astfel, titlurile „Interviuri, portrete, amintiri”, ce prezintă personalităţi din diferite domenii, precum istorie, filosofie sau scriitori de anvergură, volumul de schiţe şi povestiri „Am pierdut o rază de soare”, sau materialul „Cine ne reperează onoarea? – Perle din caietul grefierului”. Autorul a mai scris cărţile „Mehadica 1896 – în presa vremii”, un document cu privire la o revoltă populară izbucnită în perioada dominaţiei Austro-Ungare, „Gânduri de departe pentru un om de suflet”, ce reuneşte corespondenţa internă şi externă a fostului protosinghel Olivian Bindiu de la Mânăstirea „Izvorul lui Miron” din localitatea Româneşti, precum şi volumele de poezie şi epigramă „Prizonierul toamnei”, respectiv „Râsu-Plânsu”. De asemenea, Mihail Rădulescu a semnat volumul-document intitulat „Libertate, bine ai venit – Caransebeş, decembrie 1989”, material ce dezvoltă aspecte desfăşurate în timpul mişcărilor care au condus la căderea regimului comunist.
Liviu DINU