Recent, la Liceul Tehnologic „Decebal” din Caransebeş a fost inaugurat un teren sintetic multifuncţional, unde îşi desfăşoară orele de sport elevii care învaţă în Corpul B, fosta Şcoală Generală Nr. 2, din cadrul acestei unităţi de învăţământ.
Despre alte proiecte care s-au desfăşurat sau sunt în curs de derulare, ne-a vorbit Mărioara Iova, directorul şcolii. Astfel, elevii care învaţă de dimineaţă fac orele de sport în Sala Polivalentă din Pipirig, care, cu sprijinul Primăriei, a fost curăţată, vopsită şi renovată, asigurând condiţii foarte bune. „Copiii sunt bucuroşi, acolo organizăm şi competiţiile şi orele de sport de la 8 la 14. Tot în parteneriat cu Primăria municipiului Caransebeş avem un proiect pentru minorităţile defavorizate, noi demarând deja aranjarea sălilor de clasă în Corpul B. Acest lucru presupune formarea minorităţilor, a copiilor defavorizaţi, care nu au făcut şcoală, ei beneficiind de formare, atât profesională, cât şi teoretică. Este un nou proiect, cu o valoare foarte mare, de aproximativ două milioane de euro. Sălile au fost recondiţionate, arată foarte bine, au fost vopsite, ferestrele au fost reparate, am primit mobilier nou, prin Crucea Roşie, şi sper să-l derulăm în condiţii optime. La aceste cursuri sunt înscrişi aproximativ 300 de copii, de la clasa zero până la clasele de liceu. Aceştia din urmă vor primi, la final, diplome de la agenţii economici, acolo unde se vor forma”, a spus Mărioara Iova.
Directorul Liceului „Decebal” a adăugat că, tot în parteneriat cu Primăria Caransebeş, se doreşte demararea unui alt proiect, care speră să aibă finalitate, pentru baza materială din Corpul B. „Proiectul nu este încă aprobat, dar prevede dotarea unităţii cu mobilier, precum şi renovarea faţadei şcolii, care necesită reparaţii. Aş vrea să adaug că, tot datorită colaborării cu domnul primar, o parte a acoperişului a fost renovată în totalitate, fiind efectiv nouă. Acum nu mai plouă în sălile de clasă, aşa cum se întâmpla înainte şi când apa se infiltra în pereţi. Domnul primar mi-a promis că se va renova şi acoperişul de la Atelierul-Şcoală al Liceului «Decebal», unde avem 14 încăperi sus, iar jos ateliere de sudură, de prelucrări prin aşchiere, de tâmplărie, dar, pentru că plouă înăuntru, nu le putem folosi. Pentru că noi am demarat de anul trecut, dar nu l-am finalizat, îmi doresc un parteneriat cu Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, pentru a muta Secţia de Construcţii Metalice de la SPADPP la noi, la Atelierul-Şcoală, copiii noştri să facă practică acolo, iar eu zic că este un câştig şi pentru noi, şi pentru SPADPP Caransebeş, pentru că spaţiul este mare, avem ateliere de toate felurile, dotate de germanii de la THW, avem bancuri noi, scule moderne, şi ar fi păcat să nu profităm de toate acestea”, a mai spus Mărioara Iova.
La Liceul Tehnologic „Decebal” învaţă 700 de elevi, care, însă, fac practică la agenţii economici din municipiu, tocmai datorită condiţiilor improprii din atelierele unităţii de învăţământ, unii dintre aceştia fiind chiar plătiţi pentru munca prestată, reprezentanţii firmelor exprimându-şi chiar intenţia de a-i angaja pe tineri, deoarece se caută absolvenţi de şcoli profesionale pregătiţi în meseriile de lăcătuş, instalator, sudor sau mecanic.
Mădălina DOMAN