Primăria Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru” şi Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Timişoara, au organizat joi, 4 aprilie, vernisajul expoziţiei de pictură „Desemne şi orizonturi”, a artistului plastic reşiţean Nicolae Ungar. Evenimentul, desfăşurat la Galeria de Artă „Corneliu Baba”, s-a bucurat de o largă participare din partea iubitorilor de artă, a reprezentanţilor administraţiei publice locale şi a tinerilor.
„Astăzi avem în mijlocul nostru un mare artist şi un prieten al Caransebeşului, prof. Nicolae Ungar, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, care a găsit timp şi răbdare să vină în municipiul nostru, el având un program extrem de încărcat. A venit cu două cicluri de tablouri: orizonturi şi desemne. De ce desemne? Pentru că ţăranul nostru aşa spune: desemne. Pictorul Nicolae Ungar vine dintr-o zonă foarte frumoasă, Valea Almăjului, mai precis de pe Valea Rudăriei”, a spus, în cuvântul de deschidere, directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu.
Artistul, despre care s-a spus că iubeşte nuanţa care dă atmosferă şi se lasă cucerit de bucuria ritmului sacadat, energic, pendulând între promptitudini monumentale şi diafane muzicalităţi, a declarat că preferă să-şi prezinte singur lucrările şi să explice de ce a venit cu atât drag la Caransebeş. „Sincer, mă simt ca acasă. Pentru că noi, almăjenii, am fost legaţi şi din punct de vedere religios de Caransebeş. După o activitate de 40 de ani am văzut destule, am trecut prin toate şcolile acestei formări artistice. Vreau să vorbesc singur despre mine, nu pentru că m-am săturat de critică, dar sunt la o vârstă la care prefer să=mi prezint singur lucrările, aşa cum le-am conceput, lăsând la o parte toate teoriile. Asta nu înseamnă că nu sunt reprezentat de critica de artă. Din contră. La următoarea expoziţie, care va fi cu documente despre Caransebeş, îl voi avea invitat pe Ion Iovan sau pe Pavel Şuşară”, a mai spus pictorul.
Nicolae Ungar a promis că va înnobila foaierul Sălii de spectacole a Casei de Cultură cu o serie de tablouri ce reproduc imagini ale Caransebeşului vechi, realizate în stil taşist, adică printr-o pictură abstractă apărută după cel de-Al Doilea Război Mondial, originală în practica diviziunii culorii în tonuri pure, specifică neoimpresionismului, ca şi în unele tendinţe ale picturilor extrem-orientale.
Carmen SENCO