Deşeurile, o „zonă” grea…


Comisariatul Județean Caraș-Severin al Gărzii Naționale de Mediu a prezentat recent o informare privind activitatea desfășurată și măsurile luate pentru respectarea prevederilor legale în domeniul protecției mediului.

Astfel, în cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural, s-a arătat că, până în 31 iulie, comisarii instituţiei au efectuat un număr de 497 de controale, fiind aplicate un număr de 22 de amenzi contravenţionale, în valoare de 486.000 de lei. Au mai fost aplicate şi 34 de avertismente, atât agenţilor economici, cât şi reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale.

Problema de actualitate şi mai deosebită este gestiunea deşeurilor din judeţ, care, conform HG 349 din 2005, are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţii de depozitare a deşeurilor, atât pentru realizarea, exploatarea, monitorizarea, închiderea şi urmărirea postînchidere a depozitelor noi, cât şi pentru exploatarea, închiderea şi urmărirea post-închidere a depozitelor existente, în condiţii de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei. În judeţul nostru au fost închise o serie de depozite neconforme, cum sunt cele de la Moldova Nouă, Băile Herculane, Oţelu Roşu, Caransebeş, Oraviţa, Anina şi Bocşa. Reglementarea acestei activităţi are drept scop prevenirea sau reducerea efectelor negative asupra mediului, în special poluarea apelor de suprafaţă, subterane, a solului, aerului, inclusiv a efectului de seră, precum şi a oricărui risc pentru sănătatea populaţiei. Pe aceste depozite au fost realizate o serie de lucrări de închidere şi ecologizare, conform calendarului stabilit de Uniunea Europeană cu România şi transpus la nivelul legislaţiei în HG 349/2005, lucrări care au fost mult întârziate. Acest fapt a dus la demararea procedurii de infrigement, pentru constatarea neîndeplinirii obligaţiilor ce au revenit ţării noastre în ceea ce priveşte depozitele de deşeuri”, a spus Gheorghe Muntean, comisarul-şef al Gărzii Judeţene de Mediu.

În cadrul proiectului „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” – se mai arată în informare –, la nivelul judeţului Caraş-Severin a fost prevăzută realizarea unui depozit în comuna Lupac. În prezent, lucrările sunt executate în proporţie de 100%, dar nu există posibilitatea ca deşeurile municipale să fie încă depozitate aici.

În această problemă, prefectul Matei Lupu, prezent la şedinţă, l-a interpelat pe vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Popovici, care a precizat: „Într-adevăr, așa cum este consemnat și în raport, deponeul este finalizat în proporţie de 100%, s-au făcut teste, este funcțional și cred că în foarte scurt timp vom și avansa un termen concret, după care intrăm și noi în normalitate“.

Este obligatoriu ca populaţia să înţeleagă că deşeurile trebuie depozitate separat. De asemenea, operatorii de salubritate trebuie să ştie că amenzile în cazul în care nu se colectează separat pot ajunge şi până la 15.000 de lei. Sunt cazuri în care reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale nu au putut justifica ce au făcut cu deşeurile menajere de pe raza localităţilor de un an sau de cinci-şase luni. Acestor unităţi administrativ-teritoriale li s-au aplicat sancţiuni şi măsuri ferme urgente”, a mai spus Gheorghe Muntean.

În ceea ce priveşte colectarea deşeurilor de la populaţie, colectarea selectivă ar fi trebuit implementată de câţiva ani, conform Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor. „Din păcate, prevederile legale în vigoare şi controalele din partea Gărzii de Mediu nu au reuşit să aducă lucrurile pe un făgaş normal, de ţară europeană a secolului 21. La această dată sunt foarte puţine localităţi în care cetăţenii dispun de o infrastructură rezonabilă de colectare separată a deşeurilor la sursă. Această infrastructură trebuie pusă la dispoziţie de către autorităţile locale, prin operatorul local de salubritate, împreună cu reguli de utilizare a acestora, precum şi un calendar de ridicare a acestora şi informaţii privind modul de utilizare. Ştim cu toţii că, la începutul acestui an, a intrat în vigoare Taxa la groapa de gunoi. Şi la noi, ca şi la alţii, scopul taxei este nu de a aduce bani la buget, ci de a încuraja cetăţeanul să colecteze selectiv şi să scadă cantităţile de deşeuri pe care le produce. Până la finalizarea Depozitului ecologic de la Lupac, fiecare unitate administrativ-teritorială, precum şi operatorii autorizaţi de salubritate sunt obligaţi să elimine deşeurile numai la un deponeu autorizat pe linie de protecţie a mediului”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu.

De asemenea, nu poate fi trecută cu vederea cota ridicată de deşeuri biodegradabile duse în depozite şi lipsa colectării selective a fracţiei de biodeşeuri. Nu există scheme de colectare selectivă a biodeşeurilor. Gradul de conştientizare este foarte scăzut, atât la oraşe, cât şi la comune şi sate. Punerea la dispoziţia cetăţenilor din zonele rurale a unor containere pentru compost prin POS este, ca eficienţă, necunoscută. Este impetuos necesar ca la comune şi sate să se ducă o campanie de conştientizare privind creşterea gradului de compostare. Din această cauză, proiectele pe POS Mediu nu s-au realizat în mare parte, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară nu a funcţionat aşa cum ar fi trebuit, colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor fiind încă obiective prea îndepărtate.

Zona deşeurilor , mai ales a celor menajere, este o zonă foarte grea, pentru că cetăţeanul de rând s-a obişnuit să arunce gunoiul pe câmp, să-i dea foc în jurul casei, oriunde, numai să nu plătească. Astfel vom învăţa cetăţeanul să creadă că aşa este bine. Nu este normal, iar acest lucru trebuie să nu se mai întâmple”, a mai spus Gheorghe Muntean.

Bianca METEŞ