Deşeurile, tratate mizerabil


Modul în care cetăţenii municipiului Caransebeş înţeleg să răspundă la proiectul de colectare selectivă a deşeurilor menajere nemulţumeşte conducerea societăţii Transal Urbis. Directorul Mihai Paica a declarat că, la începutul acestei luni, doar 6 la sută dintre locuitori sau agenţi economici depuseseră în faţa caselor sacii cu deşeuri din plastic, carton sau hârtie. Nici în cazul cetăţenilor care locuiesc la bloc lucrurile nu stau mai bine, şi aceştia dând dovadă de indiferenţă. (C. Senco)

Conducerea societăţii Transal Urbis din Caransebeş este nemulţumită de modul în care populaţia municipiului înţelege să răspundă la proiectul de colectare selectivă a deşeurilor menajere. Potrivit directorului instituţiei, Mihai Paica, în prima zi de miercuri a acestei luni, aproximativ 6 la sută din locuitori sau agenţi economici depuseseră în faţa casei sacii cu deşeuri din plastic, carton sau hârtie. „O listă cu tot ce înseamnă colectare selectivă: tot ceea ce înseamnă PET-uri, adică acei recipienţi de plastic. N-are importanţă culoarea, volumul. Se colectează pungile de plastic, bidoane, flacoane, sticle, borcane, tuburi de spray-uri din aluminiu sau metal. Toate se colectează în acelaşi sac, pentru că la Centrul nostru de balotare se face selectarea materialelor, bucată cu bucată, pe categorii diferite. Rugămintea noastră este ca, în cazul găleţilor sau al bidoanelor mari, să fie aplatizate, pentru că ocupă mai puţin volum”, a spus Paica.

Directorul societăţii Transal consideră că populaţia a fost bine informată privind derularea proiectului, atâta vreme cât, încă din septembrie 2011, fiecare beneficiar a fost înştiinţat în scris că, începând din luna octombrie, gunoiul se ridică doar dacă a fost preselectat. „N-am făcut acest pas din luna octombrie, pentru că am considerat că oamenii sunt nepregătiţi. Am constatat acum cu neplăcere că aproape nimeni nu vrea să respecte regulile. În consecinţă, am hotărât să nu mai ridicăm deşeurile dacă sunt amestecate, chiar dacă asta ar nemulţumi cetăţenii. A venit la noi, spre exemplu, o doamnă de la Piaţa Lemnelor, care, după o jumătate de oră de discuţii, ne-a spus răspicat că nu vrea să pună deşeurile separat. O să continuăm în acelaşi fel, fără loc de întors. Ca să nu fie discuţii că oamenii noştri sunt rău intenţionaţi, cu fiecare autocompactor am trimis câte un om calificat, pe responsabilul de Mediu şi pe cel de la Colectarea deşeurilor, şi un inginer. Ei merg înaintea maşinii, verifică aceste containere şi, dacă găsesc deşeuri ce ar fi trebuit puse separat, oamenii nu ridică gunoiul”, a mai declarat Mihai Paica.

De altfel, nici cu cetăţenii care locuiesc la bloc lucrurile nu stau mai bine. Ba, mai mult, aici situaţia se complică. „Aceleaşi anunţuri au fost făcute şi către asociaţiile de proprietari. Dar indiferenţa este regulă pentru ei. Pentru jumătate din platformele de gunoi, avem containere speciale. Cel albastru pentru hârtie-carton, cel galben pentru plastic, sticlă şi celelalte. Din nefericie, cetăţenii nu vor să înţeleagă. Numai că şi aici am luat o măsură: am început să verificăm conţinutul tuturor containerelor de tablă şi le fotografiem. Primul container pe care l-am verificat era plin până la jumătate cu deşeuri reciclabile. Cântărim cât carton, cât plastic şi care e greutatea de doze. Urmează să ne adresăm administratorului de la asociaţia în cauză, pe care îl anunţăm că, printr-o Hotărâre a Consiliului Local, vom stabili alte tarife pentru deşeurile amestecate. Nu că am fi noi ecologişti de o viaţă întreagă, dar, pentru aceste deşeuri care pot fi recuperate, ne ducem la haldină, unde suntem încasaţi cu 15 lei pentru fiecare metru cub. Spre exemplu, un pet de doi litri, pentru a fi strivit, este nevoie de 20 de atmosfere. Maşinile noastre presează gunoiul cu 5,2 atmosfere. Asta înseamnă că, la deponeu, noi plătim cu 15 lei metrul cub de aer, nu din buzunarul meu, ci al fiecărui cetăţean”, a mai spus directorul de la Transal.

De asemenea, el susţine că, începând de la 1 martie, alţi doi angajaţi vor fi trimişi în teritoriu, să verifice toate containerele asociaţiilor de proprietari şi să discute cu cetăţenii, iar, dacă va fi cazul, vor apela şi la Poliţia locală, care poate amenda pe oricine, pe loc. „Am mai discutat şi cu alţi colegi. Colectarea selectivă din uşă în uşă, aşa cum o facem noi, este păguboasă. În primele două săptămâni din februarie am adunat 1.492 kg, în total, deşeuri reciclabile. Anul trecut am colectat în total 95,79 tone, din care şase tone sunt deşeri electrocasnice. E o cifră foarte mică, pentru că, la ora actuală, standardul european a impus României ca această colectare selectivă să se facă în aşa fel încât, într-un an, de la fiecare cetăţean să se adune 4 kg de deşeuri electrice şi electronice, ceea ce ar însemna pentru Caransebeş 88 de tone şi 40 kg de deşeuri de ambalaje, respectiv sticlă, doze, plastic, hârtie. Pentru Caransebeş, asta ar însemna aproximativ 900 de tone anual. Noi am colectat o nimica toată, cu o cheltuială mare. Anul trecut l-am încheiat cu o pierdere de 101.000 lei”, a mai declarat Mihai Paica.

Societatea Transal Urbis a încheiat anul trecut cu un profit de 204.000 de lei, dar cu creanţe de 350.000 de lei.

Carmen SENCO