Despre zimbri, la Măgura Zimbrilor



Pentru a păstra viu efortul de conservare a zimbrului, recent, colaboratori ai proiectului LIFE RE-Bison s-au reunit în Măgura Zimbrilor, la Armeniș, pentru a discuta scopul, rezultatele, provocările din ultimii şapte ani ai inițiativei de reintroducere a speciei în Carpații de Sud-Vest.
Participanţii au făcut schimb de experiențe, au gustat din bucatele preparate de localnici și au pornit pe urmele zimbrilor liberi, au scris pe site-ul lor cei de la Rewilding Southern Carpathians.
Alături de WWF România și Rewilding Europe au fost şi reprezentanți din Ministerul Mediului, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Caraș-Severin, Garda Forestieră Județeană, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Reșița, Romsilva – Ocolul Silvic Teregova și Primăria comunei Armeniș, Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamţ, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Național Domogled-Valea Cernei, Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Conservation Carpathia, USAMV Cluj-Napoca, școlile din Armeniș și Teregova, membri ai presei locale și naționale.
„Cea mai mare populație de zimbri din libertate ne surprinde mereu prin comportamentul ei, iar cunoștințele acumulate despre procesul de reintroducere sunt o adevărată inspirație pentru proiecte similare dezvoltate în Europa. După aproape şase ani, rezultatele arată munca și dedicarea pentru conservarea speciei din spatele proiectului derulat în Munții Țarcu: peste 100 de zimbri în libertate, 14 transporturi, 28 de zimbri monitorizați prin intermediul colarelor GPS, 129 de teste ADN şi peste 200 de turiști pe urmele zimbrilor care au adus beneficii comunităților locale din Măgura Zimbrilor”, mai consemnează cei de la Rewilding Southern Carpathians pe site-ul lor. (B. Meteş)