Niciodată nu poți să știi sigur ce se află dincolo de vârful dealului. Dincolo de vârful dealului poți să găsești acea oază de lumină pentru care te-ai trudit să urci un drum anevoios, sau poți să ajungi în fața unui obstacol de netrecut.
Vârful dealului e o enigmă. El poate deschide alte drumuri, dar poate să fie și o capcană în același timp. Îți trebuie mare prudență, dacă dorești să cercetezi ce se ascunde dincolo de creștetul unei ridicături a scoarței pământului.
Nu demult, m-am aflat la volanul unei mașini, pe un drum forestier, un obraț ce delimita holdele împărțindu-le în stânga și în dreapta. Drumul era cu denivelări, curbe și, la un moment dat, a început să urce. Vizibilitatea era redusă, așa că nu puteai să știi ce se află dincolo de vârful pantei. Precaută, am hotărât să opresc mașina și să cercetez zona. Din vârful pantei am zărit un hău de aproximativ 8-10 metri, pe fundul căruia se afla un lac, o pescărie. Partea pozitivă era că în vârful povârnișului se afla un drum în palier, foarte îngust, drum ce se întindea paralel cu hăul la stânga și la dreapta câțiva zeci de metri, fiind înăbușit mai apoi de arbori. Trist este că cei care trebuiau s-o facă nu au delimitat zona cu un gard sau cu niște pari legați între ei cu sârmă sau, de ce nu, cu un indicator de avertizare, cu toate că nu era drum public. Dacă un teribilist ce nu cunoaște locurile se avântă cu un vehicul sau autovehicul spre vârful pantei, nu mai poate opri la timp și cade în hăul de dincolo de ea, ce pățește? Cred că e de la sine înțeles ce se poate întâmpla. Spre dreapta, la poalele dealului, un alt obraț te purta spre malul aceluiași lac, la coada căruia câțiva pescari își încercau norocul.
Nu despre acest drum ce sfârșește printr-un pericol ce ar trebui semnalizat doresc să vorbesc, dar acest drum poate fi o pildă în ceea ce vă voi spune.
Să începem prin a analiza puțin dacă e bine sau nu să urcăm fără teamă până în vârful dealului spre a trece dincolo, spre altă etapă a vieții noastre, una superioară.
Dincolo de vârful dealului poate continua un drum lin ce coboară către o așezare înfloritoare, dar la fel de bine poate să se ascundă și o prăpastie. Totul este să fim prudenți, să fim răbdători, să urcăm cu grijă, iar în vârf să fim atenți înainte de a păși pe un nou drum. Nu e recomandat să nu lupți pentru a ajunge în vârful dealului de teamă că nu știi ce se ascunde dincolo de acest obstacol ivit în cale, cum nu e recomandat nici să te avânți spre a trece dincolo de vârful dealului fără a analiza drumul ce se deschide în fața ta.
Omul, de când se naște, urcă. În viață poate urca nu doar un deal, ci zeci de ridicături. Primul deal îl urci când înveți să faci primii pași. Dacă te-ai opri acolo, ai trăi degeaba. Cu fiecare examen al vieții, mai urci un deal. Ajuns în vârful lui, trebuie să fii foarte atent la drumul pe care dorești să pășești. Dacă știi să alegi calea, fiecare vârf al unui deal e o victorie, dacă nu știi să alegi ce e bine te poți afunda într-un hău adeseori fără ieșire.
Ana-Cristina POPESCU