Disponibilizări „de la vlădică până la opincă” la spitalul din Caransebeş


În plenul şedinţei Consiliului Local Caransebeş de joi, 20 decembrie 2018, liderul grupului social-democrat, Florin Bogdea, a cerut să li se prezinte aleşilor municipali un raport în care să fie prezentată situaţia financiară a Spitalului Municipal de Urgenţă, ca urmare a faptului că în presă au apărut informaţii conform cărora fostul manager, Mihaela Popovici, a lăsat unitatea medicală cu datorii. În plus, a mai spus Florin Bogdea, doreşte să ştie exact aceste sume, şi pentru a vedea de unde l-a preluat şi unde va duce spitalul noul manager Octavian Dena.

Primarul Felix Borcean a spus că, în momentul preluării mandatului de către Mihaela Popovici, în luna octombrie a anului 2017, datoriile unităţii medicale erau de aproximativ 8 milioane de lei, pentru ca în momentul de faţă suma să fie de aproape 12 milioane de lei.

Şi, chiar dacă în şedinţa extraordinară de guvern din 21 decembrie 2018, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că se alocă două milioane de lei spitalului caransebeşean, bani obţinuţi ca urmare a eforturilor reunite ale parlamentarilor cărăşeni Luminiţa Jivan şi Marcel Vela, suma nu schimbă prea mult situaţia unităţii sanitare.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute după încheierea şedinţei, Felix Borcean a declarat că auditul care se desfăşoară la spital nu s-a încheiat şi, în plus, la rândul său, Octavian Dena a solicitat la Ministerul Sănătăţii încă un audit. „Vor fi două audituri, în urma cărora, zic eu, se va vedea foarte clar situaţia reală a Spitalului Municipal de Urgenţă. În cadrul auditului început în urmă cu câteva luni s-au cerut doar documente, după o vizită de o zi sau două în spital, iar acum probabil că se procesează aceste informaţii, eu neprimind încă un răspuns oficial de la firma din Sibiu care îl efectuează şi care nu are absolut nicio legătură cu actualul manager Octavian Dena. Eu nu am de ce să mă tem în urma acestui audit, ar trebui să se teamă poate cei care au condus spitalul. Trebuie văzută situaţia reală, nu numai în perioada mandatului Mihaelei Popovici, ci cred că trebuie vizate toate mandatele anterioare şi făcut un calcul cum şi de ce au crescut aceste datorii, pentru că niciodată ele nu au fost stopate, au existat poate perioade de încetinire a datoriilor, nicidecum nu a fost vorba de o scădere vizibilă, iar ceea ce aştept eu de la noul manager este tocmai acest lucru – stoparea datoriilor. Bineînţeles, nu mă aştept ca în termen de unul, doi sau trei ani ele să fie şterse complet, acest lucru s-ar putea face, cred eu, doar printr-un ajutor financiar, fie din partea Primăriei, fie din partea Ministerului Sănătăţii, fie din partea Consiliului Judeţean sau din toate cele trei părţi, dar mă aştept la măsuri care să transmită faptul că se vrea stoparea rostogolirii acestui bulgăre al datoriilor”, a spus edilul Caransebeşului.

Referitor la o altă îndoială care planează asupra spitalului, aceea că el nu ar avea acreditare, Felix Borcean a afirmat că, după cunoştinţele lui, ea a fost obţinută în urmă cu ceva timp, însă totul se va limpezi în urma efectuării celor două audituri.

La zvonurile conform cărora în spital ar urma să fie disponibilizate 100 de persoane, edilul Caransebeşului a declarat că acest lucru n-ar fi exclus. „Da, de ce nu, o văd ca pe una dintre soluţiile pentru a reduce cheltuielile, datorită faptului că schema de personal este supraîncărcată, cu toate că, la capacitatea actuală a spitalului, este nevoie chiar de un număr mai mare de angajaţi. Asta însă nu înseamnă că nu se poate lucra şi cu un număr mai mic de salariaţi, dar mai eficienţi. Vorbim aici nu doar de personalul auxiliar, ci chiar şi de medici. De la mic la mare… De la vlădică la opincă…”, a mai spus Felix Borcean, care a adăugat că, deşi la spital a fost numit un nou manager, asta nu-l împiedică să-şi dorească în continuare construirea unei noi unităţi medicale, despre care s-a vorbit în utimul timp în presă. „Un nou spital e necesar. Nu pentru că s-ar acoperi datoriile sau se va produce un declic în activitatea aceasta specific medicală. Este nevoie de un nou spital pentru că acesta este vechi, are circa 40 de ani, este supradimensionat pentru ceea ce avem noi nevoie şi pentru că este plin de infecţii, chiar dacă unii nu recunosc lucrul acesta. E timpul să avem alt spital”.

Atunci când i s-a cerut să se pronunţe referitor la faptul că, în şedinţa de Consiliu Judeţean de marţi, 18 decembrie 2018, în urma unui amendament Caransebeşului i s-au luat 65.000 de lei din cei 100.000 destinaţi acoperirii unei părţi a datoriilor, Felix Borcean a spus că exact aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în 2016, când tot pentru spitalul din Caransebeş s-au alocat mai puţine fonduri decât s-au dat altor comune, pe considerente clar politice. „Dacă domnii consilieri judeţeni, şi sunt câţiva şi din Caransebeş şi din zona pe care spitalul o deserveşte, deci dacă dumnealor consideră că asta este o manieră de a gestiona fondurile la nivel judeţean, cred că alegătorii vor decide dacă ei sunt cei mai în măsură să conducă destinele Caraş-Severinului, cel care a propus amendamentul fiind Ioan Crina, fostul viceprimar şi primar interimar al Reşiţei”, a spus edilul Caransebeşului.

El a mai adăugat că a purtat o discuţie telefonică cu prefectul Matei Lupu, care i-a cerut o situaţie fundamentată a datoriilor spitalului, chiar după acea şedinţă a Consiliului Judeţean, Felix Borcean considerând că există, totuşi, o dorinţă de a ajuta suplimentar spitalul caransebeşean.

Sonia BERGER