După ce, în urmă cu aproape o lună şi jumătate, psihologii practicieni au iniţiat o petiţie online, intitulată „Nu vrem Dispoziţia 1/2012 privind evidenţa profesională a psihologilor cu drept de liberăpractică”, au apărut şi rezultatele. Această Dispoziţie a fost iniţiată şi aprobată de Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniţei. Conform documentului, începând cu data de 1 aprilie, toate avizele psihologice ar fi trebuit etichetate cu ajutorul unui timbru, care se achiziţionează pe bază de semnătură de la Oficiile poştale.
Conform psihologului Ramona Pora, membră în Comitetul director al Colegiului Psihologilor – Filiala Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, prin această petiţie, care a strâns până la această dată 2.100 de semnături, psihologii practicieni, în calitate de membri ai Colegiului Psihologilor din România, şi membrii din comisiile de specialitate ale colegiului, şi-au exprimat dezaprobarea faţă de introducerea Dispoziţiei. Comisiile aplicative de la nivelul Colegiului Psihologilor din România, Comisia de Deontologie, Comisia de Psihologie Clinică, Comisa Educaţională, Comisia de Apărare, au contestat legalitatea şi funcţionalitatea acestei Dispoziţii, preşedintele Colegiului fiind obligat să consulte Comitetul Director pentru a elabora orice act cu caracter normativ.
În urma întâlnirii extraordinare a Consiliului Director, de la sfârşitul săptămânii trecute, s-a decis abrogarea Dispoziţiei Nr. 1/2012, decizie ce va fi publicată în Monitorul Oficial. În consecinţă, Ramona Pora face apel către beneficiarii serviciilor psihologice să înţeleagă situaţia delicată în care se află practicienii şi să nu conteste legalitatea vreunui prestator de servicii psihologice pe baza prezenţei sau absenţei timbrului profesional, până la reglementarea acestei situaţii fără precedent.
Tiana MESNER