Doctorul Mihai Vintilă și rețeta zâmbetului


Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş a găzduit miercuri, 21 octombrie, un eveniment cultural-artistic de excepţie, prilejuit de lansarea cărţii „Vorbe de duh printre celebrităţi”, cel de al treisprezecelea volum al artistului plastic Mihai Vintilă, originar din urbea de pe malurile Timişului şi Sebeşului. La manifestare au luat parte scriitori, critici de artă, cadre didactice, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale, chiar Primăria, alături de Casa de Cultură „George Suru” și Fundația ARPLANA, fiind organizator al acestei acţiuni.

Pictorul naiv octogenar Mihai Vintilă a fost prezentat de amfitrionul manifestării, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură, care a spus că autorul a făcut un gest de mare isteţime, aşezând scrisoarea fratelui său, scriitorul Petru Vintilă, în chiar deschiderea volumului. „Petru Vintilă a vrut să-şi critice un pic fratele, dar eu zic acum, după ani, că bine a făcut că nu l-a criticat mai tare, căci iată, după aproape jumătate de secol, Mihai Vintilă a avut curajul şi răbdarea să ne ofere, dacă vreţi, o demonstraţie a bunului-gust şi a omului mereu cu un zâmbet şi o glumă în colţul gurii, arătând prin aceasta că este un caransebeşean neaoş şi că în profesia lui destul de dură, de medic veterinar, unde mila trebuie să treacă dincolo de îndemânare, a găsit resurse consistente de umor rafinat”. Ioan Cojocariu a adăugat că, citind cartea, a trăit cu impresia că a luat un medicament care i-a făcut bine, întremându-se pentru săptămâni întregi după ce a gustat din umorul ei sănătos. „Asta mi-a arătat că Mihai Vintilă ştie să navigheze printre spirite, alegând vorbele de duh ale marilor spirite, care nu răzbat atât din opera lor, ci din registrul cotidian, când aceşti mari oameni, puşi în situaţii delicate, invitaţi să coboare pe pământ, şi-au arătat adevărata valoare şi au răspuns nemuritor la interogaţiile vieţii de zi cu zi”.

Publicistul şi scriitorul Titus Crişciu a făcut referire la locurile copilăriei autorului, unde acesta se juca, pe Str. Potocului, cu un alt om de cultură, criticul Adrian Stepan, prezent şi el la eveniment. „Mihai Vintilă ne-a făcut azi bucuria de a nu mai veni cu cărţile sale de memorialistică sau jurnalele de călătorie pe care cu grijă le-a strâns şi le-a făcut poveste, din momentele lui de medic veterinar la Domaşnea, la Prigor, la Zorlenţ sau, mai târziu, la Reşiţa, el fiind şi primul autor al unui dicţionar al pictorilor naivi din România. De data aceasta, el vine cu altceva. Mihai Vintilă a selectat din trei caiete, umplute în tinereţe cu vorbe de duh şi întâmplări ai căror eroi au fost mari personalităţi din întreaga lume. Vă asigur că, parcurgând cartea, veţi avea o sumedenie de satisfacţii, pentru că, oricât de erudite sau de dotate intelectual ar fi aceste mari personalităţi, ele mai fac şi gafe, sau rostesc ceea ce autorul a numit «vorbe de duh», volumul conţinând şi 50 de desene care înfăţişează o serie de oameni de spirit care apar în această lucrare”, a spus Titus Crişciu.

Gheorghe Jurma, directorul Editurii „TIM”, din Reşiţa, unde a apărut cartea, a menţionat faptul că şi primul volum publicat de Mihai Vintilă, „Naufragiat pe Insula Naivilor”, a apărut la aceeaşi editură, însă pe vremea când aceasta se numea „Timpul”. „Cartea lui Mihai Vintilă este o carte de anecdotică. Există o istorie anecdotică a literaturii române, şi s-au încercat asemenea istorii pentru că în jurul scriitorilor şi al marilor personalităţi s-a creat foarte multă literatură de acest tip – anecdotele. Acestea nu sunt chiar atât de simple cum par la prima vedere, ele putând genera uneori chiar şi o stare filosofică. Cu acest volum, autorul încearcă să ne ajute să fim mai optimişti, să ne descreţim frunţile, chiar dacă viaţa nu e chiar aşa de uşoară. E foarte important să spunem că aici, de fapt, nu e vorba doar de anecdotică, ci şi de ilustraţiile pe care Mihai Vintilă le-a pus în carte, unele dintre desene fiind de-a dreptul extraordinare, ele dând savoarea şi nota artistică a cărţii”, a spus criticul literar Gheorghe Jurma.

Fostul tovarăş de joacă din copilărie al autorului, criticul Adrian Stepan, s-a referit la faptul că el ştia de intenţiile lui Mihai Vintilă de a publica o astfel de carte încă din vremea studenţiei, povestind apoi cum, întâlnindu-se mai târziu la Reşiţa, au trecut printr-o perioadă în care nu era oportun să propui o asemenea lucrare. „Această carte este o adevărată terapie. Este medicament pentru clipele în care eşti necăjit, te-a enervat cineva, eşti disperat, îţi vine să plângi… Citeşti trei pagini şi răsare soarele… Zâmbeşti. Mihai Vintilă a reuşit, într-o viaţă de om, pot să spun, să facă o selecţie riguroasă, şi ce se află aici este umor de cea mai bună calitate. A îmbogăţit această culegere a sa cu o grafică apreciată de antevorbitorii mei şi care, într-adevăr, este admirabilă. Un lucru vreau să mai spun încă, şi anume că intenţiile din trecutul mileniu ale lui Mihai Vintilă, de a publica această culegere, sunt dovedite şi printr-o prefaţă pe care i-a scris-o regretatul său frate, ziaristul şi prozatorul Petru Vintilă, prefaţă pe care a avut fericita inspiraţie să o prezinte în facsimil, la volum”, a mai spus Adrian Stepan.

Prezent la manifestare în calitate de prieten, dar şi pentru a susţine un minirecital de muzică clasică, dr. Romeo Dumitrescu a ţinut să puncteze: „Plătim, în secolul XXI, tribut secolului XX – omenirea toată se îndreaptă spre depresie. Medicul Mihai Vintilă este cel care ne-a dat reţeta de a fi altfel. Cartea are genialitatea, dar în niciun caz prostia naivităţii. Într-o epocă de mare tristeţe, avem la îndemână un volum pe care putem să-l folosim pentru sufletele noastre”.

În cuvântul de închiere, Mihai Vintilă a ţinut să mulţumească Consiliului Local şi Primăriei Caransebeş pentru susţinerea financiară şi găzduirea acestui eveniment, după care a povestit cum s-a născut această carte, „una ieşită din tipare, faţă de celelalte ale mele”, după cum s-a exprimat el. „Eram student la Bucureşti, prin 1957, şi mergeam la fratele meu, Petru Vintilă, duminica, la masă. Printre altele, într-o zi i-am cerut o carte, să nu mă plictisesc, iar el mi-a arătat biblioteca sa, una mare, şi, cum eu nu voiam un roman, mi-a recomandat «Bilete de papagal», a lui Tudor Arghezi, poet care mie mi-a plăcut, aşa că i-am citit şi revistele la care lucra. În felul ăsta am umplut trei caiete cu vorbe de duh ale celebrităţilor. Fratele meu, văzând că am de gând să public acest material, mi-a scris o prefaţă. El a murit în 2002. Între timp, eu am donat Arhivelor Statului de la Caransebeş, foarte, foarte multe documente. Când am căutat, peste ani, acolo, directorul Ovidiu-Laurenţiu Roşu a găsit acea prefaţă, pe care am publicat-o în deschiderea cărţii. Aşa s-a născut această carte, care, pentru mine, constituie şi o amintire extrem de frumoasă”, a spus Mihai Vintilă.

Un moment foarte apreciat de cei prezenţi la această manifestare l-a constituit miniconcertul susţinut de formaţia „Doktor Romy” – dr. Romeo Dumitrescu, vioară, Marius Iana-Dobre, orgă, şi Eduard Ailenei, violoncel –, care a interpretat o suită de piese clasice de mare popularitate.

În încheiere, Mihai Vintilă a oferit autografe celor prezenţi, care au intrat gratuit în posesia câte unui exemplar din cartea „Vorbe de duh printre celebrităţi”.

Sonia BERGER