Doi cetăţeni care fac onoare Caransebeşului


 În ultima şedinţă a Consiliului Local, aleşii caransebeşeni au conferit două titluri de „Cetăţean de onoare”, unul pentru prof. univ. dr. Sorin Cosma, celălalt fiind acordat scriitorului Ion Gheorgheosu. Părintele Sorin Cosma este un model şi un simbol al învăţământului bănăţean, slujind aproape o jumătate de veac Şcoala teologică din Caransebeş. Ion Gheorgheosu a evocat în cărţile sale o perioadă grea pentru poporul român trăitor în Banatul Montan. (C. Senco)

Întrunit în ultima şedinţă a legislativului 2008-2012, Consiliul Local Caransebeş a conferit două titluri de „Cetăţean de onoare”, respectiv prof. univ. dr. Sorin Cosma şi scriitorului Ion Gheorgheosu. Primul dintre ei, preacucernic părinte, model şi simbol al învăţământului bănăţean, pr. prof. univ. dr. Sorin Cosma a slujit aproape o jumătate de veac Şcoala teologică din Caransebeş. „Dincolo de activitatea ştiinţifică, didactică, misionară, şi slujirea la altar, atât pentru noi, cei din echipa legislativă a municipiului, cât şi pentru consilierii locali din mandatul 2008-2012, au constituit motivele şi argumentele care au condus la decizia adoptată cu unanimitate de voturi, să fiţi declarat «Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş»”, a spus primarul Marcel Vela. Impresionat de importanţa şi solemnitatea momentului, pr. prof. univ. dr. Sorin Cosma a precizat că, deşi a fost titularizat ca profesor la Universitatea de Vest din Timişoara timp de 8 ani, nu s-a despărţit nicio clipă de Învăţământul teologic de la Caransebeş. „Interpretez cinstirea ce mi-a fost acordată, drept o cinstire ce se cuvine Învăţământului teologic de aici. O recunoaştere a contribuţiei pe care Biserica bănăţeană şi Şcoala teologică de aici şi-au adus-o la formarea conştiinţelor capabile să se dăruiască până la jertfă”, a mai adăugat sărbătoritul.

De asemenea, a fost premiată şi activitatea unui om care a încercat şi a reuşit să evoce istoria Banatului de Munte, a Caransebeşului şi, în mod special, tot ce s-a întâmplat într-o perioadă grea pentru poporul român, file de istorie necercetată, care au cuprins activitatea lui Horia Sima la Caransebeş sau Rezistenţa în Munţii Banatului. „Toate acestea au fost posibile datorită activităţii unui fost militar, a unui om care s-a implicat şi în cultura Caransebeşului, domnul Ion Gheorgheosu”, a mai spus primarul Vela. „Acordarea acestei distincţii constituie pentru mine un moment unic, care vine după o viaţă de om, prin care se apreciază tot ceea ce am făcut pentru această urbe. Voi căuta ca în perioada care mi-a mai rămas, în numerele viitoare ale ziarului «7 Zile», să prezint alte lucruri inedite despre Mişcarea de rezistenţă anticomunistă”, a mai adăugat Ion Gheorgheosu, care în acest an a împlinit vârsta de 70 de ani.

Carmen SENCO