Dr. Ovidiu-Laurenţiu Roşu, un pasionat de istoria Banatului


Un om, un nume

Dr. Ovidiu-Laurenţiu Roşu, un pasionat de istoria Banatului

Ovidiu-Laurenţiu Roşu s-a născut în frumoasa comună care poartă numele academicianului Constantin Daicoviciu – satul Căvăran, în data de 18 iunie 1976. După absolvirea a 8 clase în comuna Obreja, unde părinţii lui, Tania şi Mitică, erau profesori, urmează Liceul Teoretic „Traian Doda” Caransebeş (1990-1994). Continuă cu Facultatea de Drept, la Universitatea Europeană „Drăgan”, din Lugoj (1995-2001), în acelaşi timp înscriindu-se la Facultatea de Istorie „Universitatea de Vest” Timişoara (1996-2000). Tot aici, urmează Studii Aprofundate, Sinteza Culturală Bănăţeană, Istorie (2001-2002). Timp de doi ani, 2001-2002, Ovidiu Roşu urmează cursuri postuniversitare în cadrul Fundaţiei A Treia Europeană, de la Timişoara. În octombrie 2002, timp de o săptămână, frecventează la Bucureşti un curs de iniţiere în Informatică la Institutul de Studii pentru Ordine Publică. Din luna martie până în noiembrie 2004, urmează un curs la Şcoala Naţională de Perfecţionare Arhivistică „Profesor Aurelian Socerdoţianu” Bucureşti. Timp de o săptămână, în octombrie 2007, urmează Cursul de Management la Institutul Naţional de Administraţie Bucureşti, iar în aprilie 2010, tot timp de o săptămână, un alt Curs de Management la Institutul de Studii pentru Ordine Publică Bucureşti. Doctorat, Magna Cum Laude, Universitatea de Vest Timişoara, Istorie, noiembrie 2003-decembrie 2008.

În anii 2000-2001, Ovudiu-Laurenţiu Roşu a fost profesor de Istorie şi Cultură Civică în cadrul Liceului Teoretic „Traian Doda” Caransebeş şi la Şcoala Specială din municipiu, iar între 2001 şi 2006 a ocupat funcţia de Inspector principal în cadrul Direcţiei Judeţene Caraş-Severin a Arhivelor Naţionale, după care a devenit director al acesteia, până în 2009. De atunci şi până în prezent ocupă funcţia de Şef al Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale.

A publicat lucrările „Inventarul arhivistic al registrelor parohiale de stare civilă din judeţele Caraş-Severin şi Timiş”, Academia Română, Filiala Timişoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Caraş-Severin, Serviciul Judeţean Timiş, introducere şi pregătire Ovidiu-Laurenţiu Roşu şi Raul Ionuţ Rus, Editura David Press Print, Timişoara, 2010, 353 pagini, „Comunitatea de Avere a fostului regiment Grăniceresc Româno-Bănăţean Nr. 13 din Caransebeş”, Editura Cosmopolitan Art, Timişoara, 2010, 424 pagini, studiu introductiv, transcriere, note şi îngrijire la volumul „Pavel Jumanca, Anii tinereţii”, Editura David Press Print, Timişoara, 2011, 505 pagini.

Din anul 2005 până în 2012, Ovidiu Roşu publică 20 de lucrări de specialitate, iar între 2005 şi 2010, şapte studii în reviste. Mai putem spune că din mai 2005 şi până în 2012 i-au apărut 13 articole în diverse publicaţii, cele mai multe în săptămânalul nostru, „Caraş-Severinul în 7 zile”, 11 la număr.

Ovidiu Roşu a participat la 31 de simpozioane, atât în ţară, cât şi peste hotare, între 2000 şi 2014 fiind împreună la patru dintre ele. În cadrul „Zilelor Crainei Bănăţene”, desfăşurate în localitatea Petnic, în 19 martie 2011, Ovidiu s-a prezentat cu lucrarea „Memorile învăţătorului confesional Pavel Jumanca despre perioada petrecută la Şcoala Confesională Ortodoxă Română Maciova”, iar un an mai târziu, Comunitatea de Avere din Caransebeş şi Craina Bănăţeană”. În 1-3 martie 2012, cu ocazia Simpozionului Internaţional „IN MEMORIAM CONSTANTIN DAICOVICIU”, ediţia a XXXVIII-a, organizată de către Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Ovidiu Roşu a prezentat „Memoriile învăţătorulu Pavel Jumanca referitoare la alegerea învăţătorului confesional în Caransebeş, în anul 1907”. În ziua de 27 februarie 2014, cu ocazia aceluiaşi simpozion, care a avut loc la Căvăran, Ovidiu Roşu s-a prezentat cu lucrarea „Surse documentare pentru o posibilă monografie a localităţii Căvăran, comuna Constantin Daicoviciu”.

Dintre lucrările prezentate de Ovidiu Roşu la simpozioanele internaţionale, amintim: „Pavel Marcovici din Nicolinţul Mare, elev al Institutului Pedagogic Diecezan din Caransebeş, în memoriile învăţătorului Pavel Jumanca”, la Simpozionul „Oameni de seamă ai Banatului”, organizat între 30 aprilie şi 1 mai 2011, la Uzdin – Serbia, „Contribuţia localităţilor din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Caransebeş la efortul determinat de desfăşurarea Primului Război Mondial”, în cadrul Simpozionului Internaţional „Banatul, trecut, istoric, cultural”, organizat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, Consiliul Provinciei Autonome Voivodina şi Societatea Română de Etnografie şi Folclor din Voivodina la Novi Sad, în Serbia, în anul 2010.

N.A. Când Ovidiu avea 6 anişori, eu fiind numit primar al comunei Constantin Daicoviciu, am cunoscut familia acestuia, pe Tania şi pe Mitică. Am devenit prieteni, mai ales că, în urmă cu mulţi ani, pe când lucram la CLF, îl cunoscusem pe nenea Cornean Roşu Arsenie, bunicul lui Ovidiu, care era pe atunci preşedinte la CAP Căvăran. Am rămas prieteni şi după Revoluţie, deşi ne întâlneam mai rar, atunci când Mitică venea la Piaţă. Din păcate, a plecat dintre noi prea devreme…

Ştefan ISAC