Cea de a X-a ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Sala festivă ,,1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş. În acest an, manifestarea a avut două teme: ,,Doamne, mare Ţi-e grădina!” şi ,,Nu tot ce zboară se mănâncă”, la ea participând peste 30 de epigramişti din România şi Republica Moldova. Printre oaspeţi s-a numărat George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, şi academicianul Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. (C. Senco)
Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit sâmbătă, 25 iunie, cea de-a X-a ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă, la care au participat mai mult de 30 de epigramişti din ţară şi din Republica Moldova. Printre aceştia îi amintim pe preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu, care nu a ratat niciuna dintre cele zece ediţii, academicianul Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, profesorul Vasile Bahnaru, dascăl de marcă tot din Republica Moldova, Petre Gigea Gorun din Craiova, fost ambasador al României la Paris, Nicolae Nicolae, preşedintele Cenaclului „Apostrof” din Caransebeş, iniţiatorul acestui festival, dar şi scriitori din 13 judeţe ale ţării. În deschiderea manifestării, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu, a declarat cu mâhnire că în ţară epigrama şi umorul nu se bucură de aceeaşi consideraţie pe care confraţii din Republica Moldova i-o acordă. La ediţia cu numărul zece, aniversră, concurenţilor le-au fost stabilite două teme: „Doamne, mare Ţi-e grădina!” şi „Nu tot ce zboară se mănâncă”.
Lista câştigătorilor a fost anunţată de Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş. Premiul I i-a revenit lui Eugen Albu din Cluj-Napoca, urmat de Valentin Groza din Târgu-Jiu şi de George Corbu din Bucureşti. Menţiuni au fost acordate lui Dan Căpruciu din Galaţi şi lui Viorel Martin din Bucureşti. Premiul de Excelenţă l-a primit academicianul Mihai Cimpoi din Chişinău, pentru laborioasa activitate de afirmare şi promovare a literaturii şi umorului românesc. Două premii speciale, oferite din partea sponsorilor, le-au revenit lui Nicolae Paul Mihail din Sinaia şi lui Arcadie Chirşbaum din Făget.
De asemenea, au mai fost acordate Diplome de merit lui Alexandru Păsărin din Bucureşti, pentru activitate îndelungată şi rodnică pentru cultivarea şi promovarea umorului şi a epigramei româneşti, o diplomă de participare primind şi Vasile Bahnaru din Chişinău, pentru sprijinirea dezvoltării acestui gen literar.
Toţi câştigătorii au citit cele cinci epigrame, cu care fiecare a intrat în Concursul Naţional „Apostrof”.
Acţiunea, organizată de Primăria Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, s-a încheiat cu o vizită în staţiunea Muntele Mic.
Carmen SENCO