După Reşiţa, Ovidiu Roşu îşi lansează cartea acasă, la Caransebeş


Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit miercuri, 12 decembrie, lansarea cărţii „Comunitatea de Avere din Caransebeş şi evidenţa jertfelor bănăţene din Marele Război”, volum ce poartă semnătura lui Laurenţiu Ovidiu Roşu. La manifestare – organizată de Episcopia Caransebeşului, Primăria municipiului, Casa de Cultură „George Suru”, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale – au luat parte reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, ai clerului, oameni de cultură şi cetăţeni care au vrut să asiste la un eveniment deosebit, cu atât mai mult cu cât, în deschidere, au avut loc două recitaluri de excepţie, oferite de un duet al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara şi de Grupul vocal „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

Cartea – a spus autorul – cuprinde documente referitoare la Primul Război Mondial, centrate în special pe cei care şi-au pierdut viaţa în această conflagraţie, organizatorii distribuind 30 de exemplare celor care au luat parte la eveniment. Gestul are drept scop ca datele cuprinse în volum să ajungă la cei interesaţi de istorie, de ceea ce s-a întâmplat în satele bănăţene în Primul Război Mondial.

Volumul este structurat în două părţi principale, are un Argument, un Cuvânt înainte şi un capitol intitulat „Banatul în anii Primului Război Mondial, sau Bănăţenii pe front şi-acasă”, partea cea mai consistentă constituind-o listele cu cei care au murit în război. „Ce vreau să scot în evidenţă este faptul că volumul are la bază munca unei societăţi private, respectiv a Comunităţii de Avere din Caransebeş, aşa cum reiese şi din titlul cărţii, iar listele au fost întocmite la 15 ani de la terminarea războiului. Aceste liste nu au fost întocmite de către preoţi, de învăţători sau de către cercetători, ci de către pădurari, iar aici intervine un alt lucru pe care vreau să-l subliniez, pentru că cei care au contribuit la realizarea acestor liste sunt oameni ai locului, care cunoşteau comunităţile, care-i cunoşteau pe cei care au murit în război, iar datele care sunt trecute în listele respective sunt extrem de interesante din punctul meu de vedere, deoarece ele reuşesc să scoată în evidenţă lucruri necunoscute. Nu este vorba doar despre numele şi prenumele celor care au murit în război, ci şi de numărul de casă la care au locuit, dacă a fost căsătorit sau nu, câţi orfani au rămas în urma lui, când a plecat în război, în ce regiment, pe ce front a luptat, ce grad a avut, când a murit şi unde. Dar cei interesaţi pot descoperi toate acestea singuri, citind această carte”, a mai spus Laurenţiu Ovidiu Roşu.

Directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, a vorbit despre importanţa şi utilitatea acestei cărţi din punct de vedere al fondului documentar, mai ales pentru administraţiile publice şi notari, ori pentru cei care doresc să clarifice succesiunile şi toate problemele apărute într-o comunitate, în urma unui război. „Volumul ne prezintă, pentru un areal destul de extins – cel al fostei Comunităţi de Avere din Caransebeş, cu Văile Bistrei, Timişului, Cernei şi zona Almăjului –, eroii acestor localităţi. Dincolo, însă, de aceste tabele, care sunt nu doar importante, ci şi impresionante, există o frescă, în partea introductivă, în care autorul prezintă războiul cu toate îndurările, cu toate feţele lui, de la psihologia şi starea populaţiei de dinainte de război, la începutul lui, pe toată durata lui, toate sunt în această carte şi ne arată cum au suportat cei de acasă războiul. Autorul face acest baleiaj între ce se întâmpla pe front şi ce se petrecea acasă, de la 1914 până în 1916, şi după război. E cu adevărat o carte foarte importantă”, a adăugat Ioan Cojocariu.

După lansarea volumului la Reşiţa, ne bucurăm să fim parteneri în prezentarea şi la Caransebeş a cărţii pe care dr. Laurenţiu Ovidiu Roşu o semnează. Volumul a apărut sub egida Bibliotecii Judeţene «Paul Iorgovici», cu finanţare din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Programului de aniversare a Centenarului Marii Uniri şi a Primului Război Mondial. Meritul Bibliotecii judeţene consider că este acela de a fi propus acest proiect şi de a fi realizat cât este de important ca un astfel de volum-document să apară. Cartea reprezintă un omagiu pe care îl aducem bănăţenilor care şi-au jertfit viaţa în Primul Război Mondial, oamenilor din această zonă a Banatului. Volumul se va găsi în Biblioteca Municipală din Caransebeş şi în Bibliotecile orăşeneşti din Caraş-Severin, pentru a putea fi consultat de către cei interesaţi, şi, în limita tirajului de care dispunem, vom trimite cartea şi în ţară, în anumite Biblioteci, precum şi la unele Servicii Judeţene ale Arhivelor Naţionale”, a spus Clara Constantin, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”.

Sonia BERGER