Vineri, 18 martie, pentru a fi mai aproape de sursele trecutului, elevii clasei a VII-a de la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova s-au bucurat, în timpul orei de istorie, de prezenţa prof. conf. univ. Ion Valer Xenofontov, care le-a vorbit de dincolo de Prut, din oraşul Chişinău, din Basarabia.
Subiectul întâlnirii, desfăşurată online, a fost România şi Al Doilea Război Mondial. Cauzele conflictului, dar şi principalele evenimente din acea perioadă au fost expuse sub forma unui joc de rol, susţinut de elevii Nicoleta Stepanescu (Germania), Marc Bădescu (Ungaria), George Bunia (Bulgaria), Doriana Ionaşcu (Italia), George Ianoşigă (URSS), Sabina Vuculescu (Polonia), Fabian Marocico (SUA), Denisa Radu (Marea Britanie), Ana-Maria Ionaşcu (Franţa) şi Ioan Anculia (România). Apoi, Ion Valer Xenofontov a intervenit cu o prezentare foarte documentată şi bogată în informaţii istorice, referitoare la cele 1.421 de zile de război, timp în care Armata Română a luptat pentru a recâştiga hotarele pierdute ale ţării.
După aceea, răspunzând întrebărilor elevilor, în partea a doua a activităţii, profesorul de la Chişinău a spus: „Îmi este dificil să văd beneficiile (României după război – n.r.); știți că trupele sovietice au stat în România până în anul 1958 (…) şi România a pierdut democrația? Iar democrația ce înseamnă? Uitați, să zicem, voi sunteți 20-25 şi în clasă este o efervescență de inteligență. Unul vine cu o idee, altul vine cu altă idee; aşa, voi toți aveți de câștigat… Și eu am avut mult de câștigat de la voi, astăzi; mi-am amintit și eu niște aspecte ale istoriei, pe care poate le-am uitat, dar voi ați deschis dosarul acesta al inteligenței; deci toţi câștigăm într-un mediu democratic”.
În încheierea întâlnirii online, elevul George Ianoşigă a transmis mulţumiri în numele întregii clase, iar profesoara de istorie Gabriela Bica, coordonatoarea activităţii, a spus: „Noi suntem români și lucrul acesta trebuie să nu-l uităm; să-l punem la suflet și să îl transmitem generațiilor viitoare; ca să nu ne despartă hotarele politice, trebuie să dispară hotarele din inimile și din mințile noastre”.
„Pace în ţară, pace în lume”!
Ana-Maria IONAŞCU, elevă
Denisa RADU, elevă