Elevii caransebeşeni au încurcat-o! Vin cataloagele virtuale…


Primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean, a avut recent o întâlnire cu reprezentanţii unei firme private, la care au participat şi directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza oraşului, discuţiile având ca subiect posibilitatea introducerii în şcoli a unui catalog virtual.

Conform declaraţiilor edilului municipiului, pe lângă caracteristicile clasice, prin aplicaţia pe care o oferă cadrelor didactice, catalogul virtual mai îndeplineşte şi alte funcţii. „Este vorba despre o aplicaţie foarte complexă, care vine în ajutorul profesorilor şi care a fost deja implementată în multe instituţii de învăţământ din România, existând oraşe întregi care au îmbrăţişat această soluţie tehnică. Pe lângă facilităţile pe care le oferă, principalul avantaj constă în reducerea absenteismului în unităţile de învăţământ în care soluţia a fost implementată. Discuţia referitoare la absenteism este una veche şi care, în opinia mea, se agravează pe zi ce trece, şi nicio discuţie, la nivelul Inspectoratului Şcolar sau la cel al şcolilor, nu a prea dat roade. Or, elevii, când se simt supravegheaţi printr-o astfel de aplicaţie – ni s-au şi prezentat date reale în acest sens, din alte unităţi de învăţământ în care a fost implementată această aplicaţie –, nu vor mai lipsi de la şcoală, absenteismul scăzând cu până la 20 la sută, poate chiar mai mult, în funcţie de tipul şcolilor, el fiind mai mic în instituţiile de învăţământ teoretice şi mai ridicat în cele tehnologice. Cred că orice scădere, fie ea şi de câteva procente, este benefică”, a mai spus Felix Borcean.

Catalogul virtual este o aplicaţie care vine împreună cu o tabletă pentru fiecare profesor, achiziţionarea acestora urmând să fie făcută de fiecare unitate de învăţământ în parte, Primăria Caransebeş finanţând, de la bugetul local, sumele cerute de unităţile de învăţământ.

Pentru elevi, «pericolul» constă în faptul că părinţii vor putea avea şi ei acces la acest catalog virtual, dar, dincolo de asta, consider că este o aplicaţie modernă şi facilă, în care apar inclusiv materialele bibliografice, adică suport de lectură, necesar, iniţial, pentru Limba română, şi am înţeles că, în viitorul foarte apropiat, se vor introduce şi manualele virtuale, astfel încât, cu toate aceste facilităţi, profesorul poate să vină, practic, la şcoală cu această tabletă care nu ocupă foarte mult spaţiu, are internet nelimitat şi nici nu costă foarte mult”, a adăugat primarul municipiului.

Directorii de unităţi de învăţământ prezenţi la întâlnire au fost încântaţi de această aplicaţie, care aduce doar avantaje muncii profesorilor. În plus, a mai spus edilul, Caietul profesorului, pe care fiecare dascăl este obligat să îl întocmească, poate fi substituit de această tabletă, în care sunt trecute notele, absenţele, şi care generează automat mediile, astfel încât erorile vor fi eliminate. De asemenea, la sfârşitul fiecărui semestru poate fi generată o fişă de catalog reală, care poate fi folosită pentru completarea eventualelor lipsuri din catalogul clasic, la care nu se va renunţa.

Propunerea urmează să fie discutată în Comisiile de administraţie şi cele profesorale ale şcolilor, achiziţionarea tabletelor făcându-se pe SEAP, şi, cu cât ele se mişcă mai repede, cu atât mai repede va fi implementată şi aplicaţia. Costul estimat pentru fiecare profesor, în cazul unei tablete, este de aproximativ 10 euro pe lună, iar firma care a făcut propunerea oferă service total, 24 de ore din 24”, a mai spus Felix Borcean.

Pentru părinţi, aplicaţia există şi în magazinul Google Play, şi în AppStore Apple, deci este pe toate platformele, astfel încât fiecare părinte care îşi creează un cont poate urmări, în timp real, situaţia elevului, existând inclusiv secţiunea forum de discuţii, iar dacă sunt părinţi care, din diferite motive, nu-şi permit un telefon inteligent, mesajele transmise de profesori sau de directori pot fi accesate sub formă de sms-uri.

Această aplicaţie e cu atât mai utilă Caransebeşului, cu cât sunt foarte mulţi părinţi plecaţi la muncă în străinătate, iar ei pot monitoriza prin telefon activitatea copiilor, putând participa inclusiv la şedinţele cu părinţii”, a mai spus primarul municipiului.

Sonia BERGER