Elevii din Teregova şi Principele Nicolae, întâlnire pe… Skype!



Duminică, 5 aprilie, un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova s-a întâlnit, online, cu Principele Nicolae, în cadrul proiectului „Istoria Regalităţii în şcoli”, derulat prin Asociaţia „Principele Nicolae”. În deschiderea ineditului eveniment, elevii au făcut scurte incursiuni în istoria noastră, referitoare la figurile emblematice ale monarhiei din România: Carol I, Ferdinand I, Regina Maria, Regele Mihai I. Apoi, tematica istorică a fost dezvoltată sub forma unui dialog sincer, deschis şi educativ.
De altfel, întreaga activitate, care fusese planificată a fi o întâlnire protocolară, organizată în condiţiile „distanţării sociale”, a durat mai bine de două ore. În tot acest timp, noi, însă, l-am avut aproape pe Principele Nicolae, nu doar prin imagine şi sunet, cât mai ales prin sensibilitatea emoţiilor transmise. Treptat, această acţiune s-a transformat într-un eveniment istorico-educativ, în care au fost abordate aspecte diverse, de la controversata lovitură de stat din 23 august 1944, la contestatul Brexit de azi, sau de la cum e să fii nepotul Regelui Mihai, la jocurile copilăriei.
Pentru toţi cei care am fost parte a acestui moment, Principele Nicolae va rămâne un model de sinceritate, adevăr şi respect, calităţi care înnobilează liderul pe care noi ni-l dorim. În ansamblu, „lecţia de istorie” programată s-a configurat, în cele din urmă, ca o veritabilă lecţie despre viaţă şi pentru viaţă. Impresiile consemnate de elevi sunt cele mai autentice argumente în acest sens.
Andreea Hârşan, clasa a XI-a: „Pentru mine, această întâlnire va rămâne unică și de neuitat. Fiecare minut în care îl ascultam a fost încărcat de emoții și de interes pentru ceea ce spune. Principele Nicolae, prin tot ceea ce face, este un exemplu pentru noi toți, răbdarea pe care a avut-o cu noi, răspunsurile și felul în care ne vorbea demonstrând că este o persoană bună, care își iubește extrem de mult neamul și țara”.
Anişoara Codilă, clasa a XI-a: „Ziua de azi nu o voi uita niciodată! A fost o experiență unică pentru mine de a participa la acest proiect! Mă simt împlinită şi fericită că am putut să îi adresez câteva întrebări Principelui Nicolae şi, totodată, să îi ascult, cu emoții, toate răspunsurile pe care ni le-a oferit. Ne-a îndemnat să fim sinceri, respectuoşi, să vedem partea frumoasă a României, să ne iubim noi ca şi popor, căci aşa ne iubim ţara”.
George Ianoşigă, clasa a V-a: „Pentru mine acest moment a fost unic în viață. Nu în fiecare zi ai ocazia să vorbești cu un membru din familia regală. Astfel, l-am putut cunoaște și pe Principele Nicolae. Am observat că este un om răbdător, înțelept, și își iubește foarte mult țara”.
Ioneta Drăgulescu, clasa a VII-a: „Pentru mine a fost o experiență supeeer tare! Principele Nicolae este un om deosebit, pentru că are toate calitățile, și mă bucur din suflet că a avut răbdare cu fiecare. Sunt bucuroasă că am putut vorbi cu Alteţa Sa!”.
Nicoleta Stepanescu, clasa a VII-a: „Pentru mine a fost o onoare. Pot spune că întâlnirea cu dumnealui, Princepele Nicolae, a fost un vis de bucurie”.
Daniela Paulescu, clasa a VIII-a: „Pentru mine această întâlnire cu Principele Nicolae este o întâlnire de neuitat, cu multe emoții, dar și una din care am învățat sa fiu un om mai bun, să îmi apreciez țara, să am încredere deplină în mine și în tot ceea ce fac”.
Valentin Kuna Gabor, clasa a XI-a: „Un lucru foarte important s-a întâmplat astăzi, un lucru care mă încântă şi care mă face să mă simt mândru că am avut oportunitatea de a învăța de la Principele Nicolae. M-a fascinat foarte mult răbdarea acestuia de a asculta întrebările fiecărui elev şi de a răspunde pe înțelesul nostru. Am învățat că, dacă vrei să faci ceva, fă! Şi să fim productivi, pentru că, la fel cum spunea şi dumnealui, «Noi suntem viitorul!». Şi, nu în ultimul rând, să ne iubim țara!”.
Inspirată de moment, eleva Nicola Beznă, clasa a VIII-a, şi-a exprimat sentimentele în versurile: „Țara mea…”
„Țara mea, iubită țară,
Binecuvântată-n veci să fii!
Neamul meu să nu dispară,
Mă rog în fiecare zi.
Ești atât de frumoasă,
Și aş vrea să-ți mulțumesc,
Căci sunt atât de norocoasă
Să cunosc graiul românesc!”.
Gabriela-Violeta BICA