În perioada 18-26 aprilie, sub genericul „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin” – ediţia a IX-a, Episcopia Caransebeşului desfăşoară mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice. Manifestările sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii Catedrale episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş (Duminica Tomii), cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului şi de proclamarea, de către Patriarhia Română, a anului 2015 ca „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”.
În cadrul acestor manifestări, duminică, 19 aprilie, a fost oficiată Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei episcopale „Învierea Domnului”, la care au participat ierarhi din ţară, precum şi autorităţi centrale şi locale. Tot duminică a avut loc spectacolul de promovare a folclorului tradiţional bănăţean, în sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş.
Luni, 20 aprilie, a avut loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Misiune şi propovăduire“, moment dublat de o expoziţie foto-documentară despre începuturile Episcopiei Caransebeşului, dar şi despre realizările eparhiei în decursul anilor, după care au avut loc comunicările la Secţiunea de Teologie. Marţi, simpozionul a continuat cu lucrările la Secţiunea de Istorie.
Miercuri, 22 aprilie, s-a desfăşurat ediţia a VI-a a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea“, dedicat în special corurilor parohiale.
Zilele de joi şi vineri sunt dedicate Festivalului naţional al corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici“, ediţia a XXXIII-a. Manifestarea cu acest nume este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga, în anul 1982, iar din 1995 a fost transferat la Caransebeş.
În ziua de 25 aprilie, Episcopia va organiza cea de a VI-a ediţie a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, acţiune la care vor participa aproximativ 50 de personalităţi ale vieţii literare bănăţene.
Duminică, 26 aprilie, de la ora 16, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Oraviţa se va juca piesa „Mironosiţele”, în interpretarea elevilor seminarişti şi elevelor de la mai multe licee din municipiul Caransebeş. În încheierea piesei va avea loc vernisajul unei expoziţii foto-documentare referitoare la importanţa eclezială a oraşului Oraviţa, în istoria Episcopiei.
Întreaga manifestare „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin” este organizată cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Primăriei municipiului Caransebeş şi al Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş.
Bogdan NAUM
Foto: Doru BĂLĂŞOIU