Eroul Necunoscut, în „vizită” la Cercul Militar


La mijlocul săptămânii trecute, Caransebeşul şi-a omagiat de două ori înaintaşii care şi-au dat viaţa pentru Patrie. După ceremonialul depunerii de coroane în Parcul „Gen. Ioan Dragalina”, Sala demisol a Cercului Militar din municipiu a găzduit vernisajul expoziţiei foto-documentare cu titlul „Eroul Necunoscut – simbol al eroismului naţional”, obiectele aparţinând Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I”, din Capitală.

Pe lângă cadre militare, la manifestare au participat veterani de război, reprezentanţi ai muzeului din Bucureşti, ai administraţiei municipale, istorici, cadre didactice şi mulţi elevi.

Momentul sărbătoririi Zilei Eroilor este unul deosebit de important pentru istoria ţării, prezenţa acestei expoziţii la Caransebeş fiind o binefacere pentru noi, în primul rând pentru rolul educativ pe care îl are. Ea va sta suficient timp aici şi va fi vizitată, după un plan bine stabilit, de către elevii şcolilor şi liceelor din municipiu”, ne-a informat istoricul Liviu Groza, iniţiatorul acestei acţiuni.

Vreau să vă mulţumesc că aţi creat calea de a mă întoarce la Caransebeş, pentru că am activat aici trei ani, şi în acelaşi timp să vă transmit mulţumirile Comenduirii Muzeului Militar Naţional, despre care nu vreau să vă vorbesc, dar pot să vă invit să-l vizitaţi, să vedeţi bogăţia de patrimoniu care există acolo”, a spus, în deschidere, lt.-col. Mery Zidu, curator al Muzeului „Ferdinand I” din Bucureşti.

Despre originea, semnificaţiile şi simbolul pe care îl reprezintă Eroul Necunoscut a vorbit prof. dr. în istorie Valeria Bălescu, cea care a ţinut mereu strânse legăturile între Caransebeş şi Muzeul Militar Naţional. „Este pentru prima oară când mă aflu în oraşul dv. şi mă simt copleşită de aceste locuri încărcate de o profundă istorie, care vine din străvechime, încă de când romanii au călcat acest ţinut în drum spre Sarmisegetuza. Acei daci despre care exista credinţa că şi după ce vor muri, vor apăra în continuare ţinuturile pentru care au luptat. Era o tradiţie care venea pe filieră pitagoreică, o tradiţie peste care, în timp, s-au aşezat tradiţiile greceşti şi romane după ce Dacia a devenit provincie a Imperiului, de cinstire majoră a eroilor, a celor care au apărat locurile pe care au trăit… Eroii au făcut legătura între zei şi muritori. Spre deosebire de zei, care erau nemuritori, eroii, apărându-şi locurile sfinte, treceau ca şi apărători, după moarte, ai acestor pământuri”, a spus prof. dr. Valeria Bălescu.

În continuare, invitata a vorbit despre tradiţiile în care erau înhumaţi eroii greci şi romani, ele fiind preluate mai târziu şi de români şi legiferate în 12 septembrie 1919, întărite prin legea din 1921, când s-a stabilit sărbătoarea lor de Ziua Înălţării Domnului. „De ce? Pentru că aşa cum Iisus Hristos s-a jertfit pe cruce şi s-a înălţat la Ceruri pentru a ne mântui pe noi, ca şi creştini, aşa şi eroii ţării s-au jertfit pentru apărarea ei, şi-au înălţat sufletele la Cer şi ne protejează în continuare. Prin moartea lor, eroii ne-au salvat pe noi, ca naţiune. Iar noi avem menirea de a duce mai departe ceea ce ei ne-au transmis, din generaţie în generaţie. Şi încă un lucru demn de ţinut minte de către toată lumea: la eroi niciodată nu se pune doliu, ei, prin moarte, au obţint o victorie, de aceea acest moment de comemorare trebuie să fie o sărbătoare, cu muzică şi coroane de flori, trebuie să fie o explozie de fericire, în cinstea realizărilor lor”, a mai spus prof. dr. Valeria Bălescu.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I”, Primăria municipiului, Cercul Militar, Casa de Cultură „George Suru” şi Biblioteca „Mihail Halici” din Caransebeş. Expoziţia rămâne deschisă, în Sala demisol a Cercului Militar, până în data de 8 iunie.

Mădălina DOMAN