În localitatea Armeniş se găsește Mănăstirea Piatra Scrisă, un cunoscut lăcaș de cult. Aflată la numai 25 de km de municipiul Caransebeș, în drumul spre Orșova, mănăstirea se bucură de un cadru natural încântător, ce sporește potențialul turistic al zonei. Aici, unde șoseaua șerpuiește printre munți, întâlnind apele râului Timiș, dăinuie de ani buni Schitul Piatra Scrisă, cu clopotnița și chiliile călugărilor care trăiesc aici.
Istoria apariției acestui lăcaș este strâns legată de o icoană care reprezintă Sfânta Treime, zugrăvită pe stâncă. Potrivit legendelor, aceasta ar fi fost pictată de mâna dumnezeiască, însă istoricii rămân mai realiști, adoptând ipoteza conform căreia icoana ar fi opera unui pustnic ce ar fi trăit aici în urmă cu mulți ani. Aceasta a fost găsită într-un tunel săpat în interiorul muntelui, în timpul lucrărilor de construire a căii ferate care trebuia să lege Caransebeșul de Orșova. Apariția acestei icoane a fost percepută ca un semn, tunelul fiind deviat spre Armeniș, pentru a proteja descoperirea. Deși poveștile ce au în prim-plan acest loc sunt numeroase, prima mențiune documentară a Mănăstirii Piatra Scrisă datează din anul 1788, când aceasta a fost amintită pe o veche hartă militară austriacă.
Despre acest lăcaș s-a vorbit foarte mult, în special pe seama icoanei despre care se spune că ar fi făcătoare de minuni. În fiecare an, în Ziua Tuturor Sfinților, se strâng aici numeroși credincioși, care vin să se roage la Icoana de la Piatra Scrisă. Inițial, în anul 1929, a fost ridicată aici o capelă, în interiorul căreia este adăpostită în prezent icoana. Capela a fost realizată de o familie din Slatina Mică, familia Dragomir, în memoria fiicei lor decedate. Un an mai târziu, în 1930, Episcopia Caransebeșului a preluat inițiativa, construind aici un așezământ monahal în toată regula. Ulterior, călugării stabiliți la Piatra Scrisă au ridicat o clopotniță și o casă în care să fie adăpostit tot personalul monahal.
Lăcașul este unul special prin însuși amplasamentul său, întrucât nu foarte multă lume s-ar aștepta să descopere, într-o stâncă ascunsă după un pod, o mănăstire. Cei care știu însă de existența lăcașului poposesc mereu cu drag aici. Un avantaj pentru potențialul turistic al zonei îl reprezintă peisajele întâlnite în această zonă de pe Valea Timișului, traversată de fostul Drum imperial ce unea pe vremuri regiunea Olteniei de Banat.
TravelEurope