Fără containere pentru textile la Caransebeş!


Un proiect de hotărâre important pentru comunitate a fost respins în şedinţa Consiliului Local Caransebeş, care a avut loc vineri, 29 decembrie, aleşii social-democraţi abţinându-se la vot. Este vorba despre cel referitor la atribuirea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, către SC Transal Urbis SRL, a nouă amplasamente situate pe domeniul public al municipiului, în suprafaţă de 2 mp fiecare, în vederea montării unor containere pentru colectarea materialelor textile uzate, în zonele Hidroelectrica, a Pieţei Centrale, Raiffeisen Bank, magazinului Penny, Şcolii Generale Nr. 2, magazinului Lidl, Ţarinei (vizavi de supermarketul ZET), Gării, precum şi la intrarea în societatea Transal Urbis.

În proiectul de hotărâre se arată că este vorba despre o colaborare între operatorul caransebeşean de salubritate şi firma Secondtextiliasam 2010 SRL din Dorolţ, judeţul Satu Mare, care are ca obiect de activitate colectarea, sortarea, reciclarea şi comercializarea materialelor textile uzate. Dacă această colaborare s-ar fi realizat, firma de colectare a materialelor textile – îmbrăcăminte şi încălţăminte – ar fi pus la dispoziţie, gratuit, containere al căror preţ este de 700 de euro, şi ar fi asigurat transportul, la sediul acesteia, gratuit. Totodată, societatea ardeleană asigura golirea săptămânală a containerelor, iar la cererea Primăriei Caransebeş sau a oricărei instituţii din municipiu ar fi pus la dispoziţia solicitantului textile în vederea efectuării de donaţii sau pentru servicii sociale primare de care ar fi beneficiat familiile cu mulţi copii, persoane vârstnice aflate în dificultate sau persoane cu dizabilităţi.

Chiar n-am înţeles de ce consilierii PSD s-au abţinut, pentru că mi se pare de bun-simţ ca, în condiţiile în care municipiul nostru realizează o colectare selectivă a deşeurilor foarte consistentă, comparativ cu celelalte localităţi, fiind într-un progres din acest punct de vedere, ca şi număr al tipurilor de deşeuri selectate, să avem şi containere speciale pentru materiale textile, pentru îmbrăcăminte uzată, pentru haine care s-ar putea transforma în îmbrăcăminte second-hand şi care ar putea fi colectate de o firmă care acţionează la nivel naţional în 25 de oraşe în momentul de faţă. Firma preia aceste deşeuri care sunt curăţate şi dezinfectate, după care pot fi comercializate în regim second-hand sau date înapoi municipalităţii, care le poate da o altă destinaţie”, a spus, la finalul şedinţei, primarul Felix Borcean. (B. Meteş)