Chiar dacă pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Caransebeş din 18 martie figura doar discutarea abrogării HCL 126/30.05.2017, privind angajamentul legislativului municipal de asigurare a finanţării unui proiect referitor la modernizarea câtorva obiective din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă, primarul Felix Borcean a mai introdus suplimentar încă trei proiecte de hotărâre.
Şi cum şedinţa a început cum nu se putea mai prost, cu replici acide între consilierii liberali şi cei social-democraţi, care au făcut-o pe Maria Poneţchi, cea care de fiecare dată recita „Tatăl Nostru”, să afirme că într-o asemenea atmosferă nu are rost să mai spună rugăciunea, întrunirea a continuat pe aceleaşi coordonate.
Cele trei proiecte introduse suplimentar pe ordinea de zi de către primarul Felix Borcean vizau angajarea a două case de avocatură în vederea recuperării păşunii de la Zăvoi, sau a „Muntelui Caransebeşului”, după cum s-au exprimat consilierii PSD, şi a terenului din vecinătatea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, ce aparţine societăţii Massiv, care l-a cumpărat, dar nu a demarat investiţia pe care s-a angajat să o facă acolo, angajarea unui avocat pentru litigiul de muncă cu fostul manager al spitalului, Mihaela Popovici, cel de al treilea vizând înfiinţarea unui Corp de control al primarului.
După tachinări interminabile şi schimburi de replici care au tensionat atmosfera parcă mai mult ca niciodată, stare de lucruri explicabilă, într-un fel, prin faptul că social-democraţii deţin acum majoritatea în Consiliul local, proiectul de hotărâre care privea angajarea unui avocat pentru litigiul cu Mihaela Popovici a fost „trântit” de social-democraţi.
Cum în această şedinţă liberalii au votat împotrivă, Felix Borcean s-a declarat surprins de atitudinea lor. „M-a surprins reacţia colegilor mei de partid în cazul angajării acelor avocaţi pentru susţinerea unor cauze, în vederea recuperăii unor terenuri şi în disputa cu fostul manager al Spitalului municipal, cu atât mai mult cu cât, în cele mai multe cazuri când sunt subiecte sensibile, se apelează la această formă de reprezentare”, a spus edilul.
Primarul municipiului a mai declarat că ultimele evenimente petrecute pe scena politică i-au demonstrat faptul că există o înţelegere între PSD şi PNL la nivel mai înalt, una care, probabil, include şi Caransebeşul în această ecuaţie. „Nu ştiu care va fi necunoscuta din municipiul Caransebeş, dar, văzând evoluţiile la nivel de ştiri, şi nu doar pe surse, pentru că am văzut că liberalii din Consiliul judeţean au făcut o propunere de schimbare a vicepreşedintelui acestui for şi, mai recent, am înţeles că chiar şi a preşedintelui, dar n-am încă date certe, însă funcţia de vicepreşedinte n-ar reveni totuşi liberalilor, mă întreb, ce-nseamnă asta? Ne-am împrietenit cu PSD-ul? Eu am fost acuzat că există o coaliţie primar – PSD, la Caransebeş. Iată că există una şi mai vizibilă, dacă se va întâmpla lucrul acesta, la nivel judeţean. Oare preşedintele Orban este avizat de ceea ce se întâmplă în cazul de faţă? E o întrebare retorică, evident”, a mai spus Felix Borcean.
Referitor la proiectele de hotărâre la care liberalii au votat împotrivă, edilul a afirmat că acesta e un caz unic în care aleşii locali să voteze contra unei propuneri a primarului care provine din partidul lor.
„În ceea ce priveşte votul pentru angajarea unui avocat în litigiul cu Mihaela Popovici, cred că şi aici este tot o chestiune politică. Este fosta colegă a consilierilor PSD, din câte ştiu eu, în momentul acesta domnişoara Popovici cochetează cu Partidul Pro România, şi se pare că nici doamna Luminiţa Jivan nu este avizată de orientările politice ale consilierilor locali din PSD. Făcând un rezumat al acestei şedinţe, se pare că am rămas cam singur împotriva tuturor şi fiecare votează după interesul grupului din care face parte, pentru că nici nu mai putem vorbi de partide”, a conchis Felix Borcean.
Sonia BERGER