Felix Borcean: „La Caransebeş, apa nu este bună nici măcar pentru spălat vasele”


Calitatea apei potabile este una dintre problemele majore cu care se confruntă locuitorii municipiului Caransebeş. Deşi situaţia a fost discutată şi răs-discutată la toate nivelurile, cel mai adesea în Consiliul local, până acum se pare că nu s-a găsit o rezolvare, primarul Felix Borcean lansând, nu demult, ideea ca SC Aquacaraş SA să facă o reducere de tarif din această cauză.

În cadrul ultimei şedinţe a legislativului local, directorul operatorului judeţean de apă şi canalizare, Nicolae Miu-Ciobanu, prezent pentru a discuta situaţia vechii Uzine de apă a oraşului, a plecat în trombă atunci când cetăţenii aflaţi în sală au vrut să-l întrebe câte ceva ori să reclame lucruri legate de calitatea apei.

Dumnealui cred că a venit strict pentru problema Uzinei de apă. Poate că nu era pregătit, poate că nu a vrut să dea piept cu cetăţenii, cert e că în municipiul Caransebeş calitatea apei este una foarte slabă. O spun cu toată convingerea, pentru că eu însumi mă confrunt cu această problemă. Apa nu este bună nici măcar pentru spălat vasele. E o situaţie total neplăcută, mai ales în condiţiile în care plătim un preţ considerat printre cele mai mari din ţară. Cred că micşorarea tarifului în aceste condiţii este obligaţia celor de la Aquacaraş, precum şi a asociaţiilor de proprietari, să ceară acest lucru. Înainte de a participa la o şedinţă de Consiliu local, ar trebui să aibă o asemenea iniţiativă. Eu i-aş susţine într-un astfel de demers. Municipiul Caransebeş este un bun-platnic, mai ales în condiţiile în care preţul la apa furnizată de Aquacaraş este acelaşi cu cel din alte localităţi, cu toate că oraşul nostru are o particularitate, şi anume că primeşte apa prin cădere, deci practic Aquacaraş nu face aproape niciun efort pentru a furniza apă cetăţenilor din Caransebeş, în alte localităţi fiind necesar şi un aport de energie electrică pentru pomparea apei în reţea. Cred că Aquacaraş ar trebui să aibă o cu totul şi cu totul altă atitudine vizavi de municipiul nostru, pentru că, repet, natural ne găsim într-o situaţie privilegiată. În plus, investiţiile sunt destul de recente, inclusiv instalaţiile nou-introduse în reţelele de apă şi canalizare în cea mai mare parte a oraşului sunt noi, bazinul de retenţie este nou, dar, într-adevăr, există acea problemă a pârâului Dalci, pe care am prezentat-o şi în şedinţa de consiliu. A apărut un element nou, un fost director de la Hidroelectrica m-a informat că există un alt proiect decât cel pe care îl ştiam eu, de deviere a acestui pârâu, printr-o altă soluţie tehnică. Există şi un proiect aprobat, astfel că nu mai suntem condiţionaţi de achiziţionarea unor terenuri în zona respectivă, ceea ce ar trebui să scurteze perioada în care municipiul Caransebeş ar urma să beneficieze de apă de bună calitate”, a mai spus Felix Borcean.

Sonia BERGER