Felix Borcean, în miezul problemelor din Ţarinei şi Coloniei ACH


Reînnodând tradiţia întâlnirilor cu cetăţenii din cartierele municipiului, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, s-a aflat joi, 21 septembrie, în zona Ţarinei. Aici, el a purtat discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, printre problemele semnalate de cetăţeni numărându-se aceea a celor două acoperişuri prăbuşite în timpul furtunii din 17 septembrie, dar şi amenajarea unor parcări, desfundarea unor tronsoane de canalizare, de toaletarea unor arbori care prezintă pericol de prăbuşire, fiindcă, în timpul vijeliei de duminică, în acel loc vântul a doborât un nuc peste un autoturism.

Toate problemele îşi vor găsi rezolvarea, mai puţin, sau poate într-o perioadă mai îndelungată, cea a acoperişurilor. Le-am explicat locuitorilor din zonă că, acoperişurile fiind executate în regie proprie, este foarte greu să găsim o modalitate de a-i despăgubi. Le-am propus o variantă care vom vedea în ce măsură va avea ecou în rândul dumnealor, dar celelalte probleme, legate de amenajarea parcărilor, canalizarea şi toaletarea copacilor, se vor rezolva în cel mai scurt timp”, a spus Felix Borcean, care a fost însoţit de Ioan Ursulescu, şeful Exploatării Caransebeş a Aquacaraş, Ion Gheorghe Ştefan, şeful Serviciului Public de Întreţinere şi Reabilitare, şi Erick Schragner, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Caransebeş.

Edilul a mai precizat că singurele acoperişuri din oraş afectate de furtună au fost cele realizate din tablă, deoarece aceasta are o suprafaţă mai mare şi a fost mai uşor dislocată de vânt. „Le-am recomandat cetăţenilor să aducă îmbunătăţiri acoperişurilor, să le repare şi să monteze astereala, fiindcă lipsa acesteia conduce la crearea unor curenţi de aer şi, astfel, acoperişurile pot fi dislocate mult mai uşor”, a mai spus Felix Borcean.

Vineri, edilul s-a aflat în mijlocul cetăţenilor din fosta Colonie ACH, zonă transformată, în ultima vreme, într-un adevărat cartier privat. Aici, discuţiile s-au axat pe problema aleilor dintre locuinţe, în sensul că, în repetate rânduri, locatarii din zonă s-au adresat Primăriei pentru a ceda aceste spaţii, pentru a se putea efectua astfel lucrări edilitare, cum ar fi introducerea reţelei de gaz sau de înlocuire a celor de apă şi canalizare.

Cartierul s-a tot extins, de la etapa iniţială, când existau câteva module confecţionate din material lemnos, până în prezent, când au apărut grădini, curţi şi diverse alte dependinţe. Le-am explicat oamenilor că ne interesează şi îi interesează doar strict zona de alei dintre proprietăţi, iar pentru aceasta trebuie făcută o lucrare topografică de evidenţiere a acestora, pasul al doilea însemnând cedarea lor către municipalitate, pentru a putea realiza introducerea reţelei de gaz, apă şi canalizare”, a spus Felix Borcean, după întâlnirea cu cetăţenii.

În ceea ce priveşte prinderea modernizării reţelelor de apă şi canalizare într-un proiect european, primarul municipiului a declarat că a avut discuţii în acest sens cu şeful Exploatării Caransebeş a Aquacaraş, Ioan Ursulescu, concluzia fiind că se poate face o extindere pe actualul proiect, similară celor din alte zone ale oraşului sau din judeţ, ceea ce nu presupune un efort foarte mare şi, în plus, acest lucru e dorit şi de municipalitate, şi de locuitorii din fosta Colonie ACH, soluţia fiind benefică pentru ambele părţi.

Bogdan NAUM