După ce, în şedinţa de joi, 25 februarie, a Consiliului Local Caransebeş, viceprimarul Felician Pasere a pus câteva întrebări referitoare la statutul celui de al doilea administrator al SC Transal Urbis, Mihai Minea, primarul Felix Borcean a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre starea de lucruri de la nivelul conducerii Primăriei. Aceasta cu atât mai mult cu cât, aşa cum i-am mai informat pe cititorii noştri, după ce Felician Pasere a fost eliberat din funcţie în 29 ianuarie, Tribunalul Caraş-Severin pronunţând o sentinţă favorabilă viceprimarului în data de 10 februarie, admiţând cererea acestuia de suspendare a hotărârii de consiliu local, astfel încât Felician Pasere este în continuare viceprimar, cel puţin până la judecarea pe fond, în cazul în care legislativul caransebeşean face recurs.
Felix Borcean a declarat că nu înţelege atitudinea viceprimarului, care a lăsat impresia că crede că, în cele câteva zile în care a absentat de la Primărie, acolo s-au întâmplat lucruri importante şi a ţinut să ceară lămuriri. Edilul a mai precizat că nu i-a tăiat din atribuţiuni lui Felician Pasere, ele rămânând aceleaşi ca şi înainte de eliberarea sa din funcţie.
„E o situaţie mai ciudată, până la clarificarea ei în instanţă. De abia astăzi (25 februarie – n.r.) am primit motivarea instanţei şi urmează să facem recurs. Am citit motivarea chiar înainte de şedinţă, care, printre altele, spune că acel proiect de hotărâre a fost peste ordinea de zi, că nu e justificat, de parcă în momentul în care îl votezi pe unul sau pe altul dintre consilieri viceprimar vii cu vreo justificare. Mie aici mi se pare cea mai mare controversă: alegi un viceprimar cu zece voturi, cum e cazul nostru, al Consiliului Local Caransebeş, nu-ţi trebuie nicio motivare, nu trebuie să prezinţi un Curriculum Vitae, să spui ce abilităţi are, ce-l recomandă pentru funcţia respectivă, iar în momentul în care îl demiţi cu două treimi, adică, în cazul nostru, peste două treimi, cu 16 voturi din 19, ai nevoie de motivări. Este o funcţie politică, în primul rând, funcţia de viceprimar, pentru că este ales de nişte formaţiuni politice. Dacă l-au ales 10 şi l-au dat jos 16, cred că nu mai trebuie niciun argument. Adică nici cei care te-au votat înainte nu te-au mai votat a doua oară. E şi o funcţie administrativă, pentru că, în momentul în care îmbraci haina de viceprimar, devii un administrator. Că este pe ordinea de zi, că este peste ordinea de zi, a fost o şedinţă ordinară, nu am avut o şedinţă de îndată pentru demiterea viceprimarului, a fost un punct peste ordinea de zi, şi aici intervin considerentele politice, fiindcă apar tot felul de schimbări de ultimă oră, şi atunci poate că este întemeiat să acţionezi în felul acesta”, a spus edilul municipiului.
Felix Borcean a adăugat că, deşi se discută despre o suspendare şi sunt doar două argumente care pot conduce la aşa ceva, avocatul lui Felician Pasere a făcut referiri luate din motivare, cu toate că n-ar fi trebuit să se discute despre ea. „Nu discuţi despre temeinicia lor, asta se va discuta pe fond, eu voi veni, dacă mi se va cere, cu argumente – că a consumat 207 litri de benzină pe lună, că a semnat anumite documente, ele există, nu sunt vorbe în vânt… Dar s-a discutat foarte mult pe tema asta, toată întâmpinarea aceea, toată discuţia din instanţă se învârte în jurul motivelor şi al prejudiciului… Prejudiciu… Acum eşti viceprimar, poate mâine nu mai eşti. Nu ai venit aici ca să încasezi un salariu, la fel cum e şi în cazul meu sau în cazul celor care au fost oarecum prejudiciaţi prin noua organigramă. Păi eu, dacă pierd funcţia de primar, dau în instanţă populaţia Caransebeşului pentru că nu m-a votat? Ce prejudiciu? Ce să mai constate instanţa? Cei 19 consilieri sunt aleşi locali ai municipiului Caransebeş. Populaţia i-a învestit cu încredere, şi hotărârile pe care le iau ei sunt practic transpunerea într-un cadru restrâns a dorinţelor comunităţii”, a mai spus Felix Borcean.
Edilul a mai afirmat că nu exclude posibilitatea ca în cazul lui Felician Pasere judecata să fie corectă şi că poate să înţeleagă suspendarea unui act al Consiliului Local, dar pe el îl interesează fondul. „Poate că am făcut-o şi noi prea repede…”, a admis într-un final primarul Caransebeşului.
Sonia BERGER