Şedinţa de lucru a Consiliului Local Caransebeş de marţi, 30 mai, a luat foc în momentul în care liderul grupului social-democrat, Florin Bogdea, a prezentat o serie de documente care – conform celor spuse de el – ar constitui o faptă penală, de care se face vinovată administraţia municipiului. Mai exact, Florin Bogdea a vrut să ştie de ce, din bugetul local, suma de 331.000 de lei a fost direcţionată spre firma Teracon SRL, când normal ar fi fost ca societatea respectivă să nu primească niciun ban, ba, în plus, să piardă şi o importantă suprafaţă de teren aflată în proprietatea municipiului.
Liderul grupului PSD a ţinut să explice şi colegilor liberali din Consiliul local, care, poate – spunea Bogdea –, n-au fost informaţi cum se prezintă situaţia în realitate, că, de fapt, cu toţii, inclusiv aleşii din mandatul trecut, au fost induşi în eroare atunci când au votat.
De fapt, este vorba despre semnarea unui contract – asta se întâmpla în anul 2008 – între Primărie şi firma Teracon SRL, care intenţiona să deschidă o investiţie în Caransebeş, la ieşirea spre Oţelu Roşu. În document se stipula că dacă în termen de doi ani Teracon nu demara afacerea, urma să piardă şi banii cu care achitase terenul respectiv, adică 331.000 (3,3 miliarde de lei vechi), şi terenul, care revenea în patrimoniul oraşului.Chiar dacă în 2010 nu se făcuse niciun pas în vederea demarării investiţiei, lucrurile au rămas aşa până în luna iulie 2015, când s-a semnat un act adiţional prin care se prelungea cu doi ani, respectiv până în iulie anul acesta, termenul de intervenţie asupra terenului.
Cum însă, între timp, societatea TMD Friction a solicitat un teren în vederea extinderii, iar vizată era tocmai suprafaţa în cauză, primarul Felix Borcean a decis să o scoată la licitaţie, caz în care trebuia să achite firmei Teracon cei 331.000 de lei cu care aceasta cumpărase respectivul teren.
De aici a plecat totul, asta a acuzat Florin Bogdea, spunând că s-au făcut ilegalităţi, afirmaţie la care Felix Borcean i-a răspuns că, la vremea respectivă, viceprimar era actualul preşedinte al PSD Caransebeş, Ilie Iova.
După şedinţă, primarul Felix Borcean şi-a prezentat punctul de vedere. „În opinia mea, a fost un monolog, am observat şi desfăşurarea de forţe cu cameramani aduşi pentru a se glorifica domnul consilier Bogdea, şi mie aceasta mi s-a părut o tentativă de preluare a puterii în Partidul Social Democrat, Filiala Caransebeş, pentru că ceea ce afirmă domnul consilier nu este altceva decât o incriminare şi a actualului preşedinte al PSD Caransebeş. Practic, aceste lucruri, legale sau ilegale, s-au făcut din anul 2008 şi până în prezent, dar legalitatea sau ilegalitatea lor nu se poate demonstra în niciun caz în Consiliul local. Din punctul meu de vedere, tot ce am făcut noi până în prezent este absolut legal, bazat pe acte, cu consultarea juriştilor, cu parafa notarului, dar, evident, cine sunt eu să spun dacă un lucru este legal sau nu…”.
Edilul a mai precizat că în urma acestei „afaceri” – aşa cum o numea Florin Bogdea – Primăria Caransebeş nu a pierdut absolut nimic. „Dacă este ilegală situaţia, noi am adus-o la o stare de normalitate, iar dacă totul a fost legal, nu văd de ce ar mai fi comentarii. Singurul lucru pe care noi ni l-am dorit a fost acela de a veni în sprijinul celui mai puternic şi serios investitor din Caransebeş, prin scoaterea la licitaţie a acestui teren fără a mai parcurge o procedură destul de îndelungată, care nu ar fi fost în beneficiul acestei societăţi, Primăria şi Consiliul Local fiind parteneri loiali ai acesteia şi punând umărul la dezvoltarea investiţiei, şi acest lucru ne dorim să se întâmple şi în continuare la Caransebeş”, a mai spus Felix Borcean.
Întrebat dacă crede că acuzaţiile venite dinspre consilierii social-democraţi fac parte dintr-un joc politic, primarul Caransebeşului a răspuns: „Atitudinea pe care o are grupul PSD, dirijat de preşedintele lor, nu-mi dau seama ce urmăresc, ce jocuri fac, doresc să oprească investiţiile, doresc să nu realizăm nimic în mandatul meu, pentru a-şi deschide calea la viitoarele alegeri, crezând că, stagnând patru ani, ei ar putea obţine funcţia de primar al municipiului Caransebeş, sau un număr sporit de consilieri, dar, în opinia mea, aceasta este o pistă greşită”.
Felix Borcean a ţinut să precizeze că terenul respectiv, la care a făcut referire liderul grupului social-democrat din Consiliul local, este deja în proprietatea municipiului Caransebeş, actul fiind semnat şi legalizat prin notariat, urmând ca el să fie scos la licitaţie, şi nu vândut direct. „Dacă societatea TMD îşi doreşte atât de mult acest teren, înseamnă că va şi licita pe măsura interesului pe care îl are pentru această suprafaţă, astfel că nu văd cum Primăria ar putea fi prejudiciată, ba, dimpotrivă, ar trebui să fim chiar pe plus”, a adăugat edilul municipiului, arătându-se totodată curios dacă social-democraţii vor adopta aceeaşi atitudine „opacă” faţă de acest mare investitor.
Felix Borcean a mai spus că există şi alte variante pentru a-i determina pe social-democraţi să voteze, dar preferă să aştepte să vadă ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, în privinţa acestui teren.
Sonia BERGER