Primarul Caransebeşului, Felix Borcean, şi city-managerul Andrei Ungur au vizitat joi, 13 iulie, noua Staţie de epurare a municipiului, pentru o recepţie pe fluxul tehnologic, purtând, totodată, o serie de discuţii cu reprezentanţii societăţii Aquacaraş. Aceasta funcţionează de la sfârşitul anului trecut şi preia aproximativ 80 la sută dintre consumatorii caransebeşeni.
Staţia este pentru epurarea cu treaptă terţiară, are un debit de până la 540 mc/oră, dar poate prelua şi debite de până la 1.000 mc/oră, pe care le tratează mecanic, tratarea biologică făcându-se însă doar pentru 540 mc/oră. Ca dotări, pe lângă obiectivele civile, aici există echipamente pentru tratarea mecanică, cu linie masivă biologică, şi o linie de tratare a nămolului. Pe lângă toate acestea, s-a investit în toate reţelele de interior, apă curentă, o clădire administrativă foarte modernă şi un laborator de ultimă generaţie. Valoarea investiţiei în noua staţie de epurare este de 27.271.673 de lei, ea fiind amplasată pe locul celei vechi, care a fost dărâmată în întregime.
„A fost o vizită surprinzătoare pentru mine, fiindcă am văzut o amenajare extraordinară, care include cele mai noi tehnologii, cu nişte parametri extraordinari. Ni s-a prezentat tot fluxul tehnologic, de la intrarea apelor uzate şi până la ieşirea sub formă de apă limpede. Am purtat, de asemenea, discuţii despre stadiul lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare în Caransebeş, precum şi despre Staţia de tratare, la care lucrările sunt aproape finalizate, avansându-se, în acest sens, şi un termen, respectiv sfârşitul acestui an. O altă discuţie cu cei de la Aquacaraş a vizat stadiul lucrărilor la reţeaua de apă şi canal, şi, din câte am înţeles, în doi sau trei ani acestea vor fi finalizate la Caransebeş”, a declarat edilul municipiului.
Felix Borcean a spus că a plecat optimist de la această întâlnire, ca urmare a calităţii lucrărilor pe care le-a văzut la această staţie. „Tot în această perioadă vrem să vizităm şi Staţia de tratare a apelor de la intrarea în oraş dinspre Zerveşti, şi am convingerea că şi acolo voi vedea aceleaşi lucruri frumoase pe care le-am întâlnit astăzi, aici”, a mai adăugat edilul Caransebeşului.
Primarul municipiului a adăugat că s-a mai discutat despre presiunea scăzută a apei în Balta Sărată, promisiunea operatorului fiind că problema se va rezolva odată cu finalizarea lucrărilor în acest cartier, dar şi despre Teiuş, Jupa şi Valea Cenchii, zone care vor fi prinse, în curând, în acest proiect.
Sonia BERGER