În ediţia trecută a ziarului nostru am scris despre şedinţa extraordinară a Consiliului Local Caransebeş din data de 20 martie, convocată la solicitarea liberalilor, în cadrul căreia au fost validaţi liberalii Alexandru Stănescu şi Ciprian Brancu, supleanţi pe lista candidaţilor PNL la alegerile locale din 5 iunie 2016, aceştia luând locul lui Toma Tămăşilă şi Ioan Pop, care au fost excluşi din partid.
Cu toate că înainte de şedinţă social-democraţii din Consiliul local susţineau sus şi tare că vor face tot ce le stă în puteri şi le permite legea pentru a amâna aceste validări, în aşa fel încât să-şi păstreze majoritatea în legislativul caransebeşean cât mai mult cu putinţă, miercuri, 20 martie, ei au votat cot la cot cu liberalii, astfel că cele două propuneri au trecut cu unanimitate de voturi.
Singurul care a avut obiecţii atunci când a fost vorba de vot a fost primarul Felix Borcean, care a avut un schimb de replici cu secretarul Primăriei, Ana Bratu, pe marginea Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali.
După şedinţă, edilul Caransebeşului a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit despre intervenţia sa în plenul reuniunii aleşilor locali. „O şedinţă cu câteva semne de întrebare, în care eu am prezentat un articol din Legea privind statutul aleşilor locali, alineatul 2 din articolul 12 mie părându-mi-se cât se poate de clar. Nu s-a întocmit un referat care să fie semnat de primarul şi de secretarul unităţii administrativ-teritoriale, şi nici acte justificative la încetarea mandatului de consilier în cazul celor doi, Ioan Pop şi Toma Tămăşilă, astfel că pasul pe care l-au făcut consilierii liberali, colegii mei, mi se pare unul pripit, fiind făcut într-o şedinţă extraordinară. E adevărat că, în cazul pierderii calităţii de membru al unui partid politic, această formalitate de învestire a unui nou consilier se poate face şi în şedinţă extraordinară, dar cred că nu au fost făcuţi toţi paşii pentru a se putea ajunge la această şedinţă. Am văzut, şi am şi simţit, faptul că, aşa cum spuneam într-o şedinţă anterioară, a existat o înţelegere aici, precum şi o presiune inclusiv asupra prefectului, deşi acesta nu şi-a încălcat sau depăşit atribuţiunile, a emis Ordinul prefectului foarte rapid, lucru nespecific nouă, românilor, şi instituţiilor de stat în general, deşi grupul PSD, partid din care provine prefectul, spunea că acesta are termen să emită acest ordin 30 de zile. Dacă se va dovedi că toate lucrurile au decurs în mod normal, le urez bun-venit noilor colegi şi succes în activitate!”, a spus Felix Borcean.
Bianca METEŞ