„Bine ați venit la Casa Snagov!”
Acesta a fost mesajul cu care vineri, 15 aprilie, au fost întâmpinați la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș cei peste 300 de spectatori care au venit să vadă cea mai nouă piesă pusă în scenă de Trupa de teatru a Colegiului Național „Traian Doda”.
„Casa Snagov” este un sanatoriu de boli nervoase condus de profesor dr. Omu și administrat de Gurău. Mihai Stănculescu, un proaspăt arhitect, este adus la sanatoriu pentru că a încercat să se sinucidă, fiind adus în pragul nebuniei din cauza dragostei sale pentru o femeie. Obiectul adoraţiei lui este Bella, o artistă frivolă, lipsită de moralitate, o cântăreaţă de cabaret a cărei viața se împarte între reprezentaţiile de pe scenă şi cele de budoar, dar pe care el o vede aşa cum şi-ar dori-o, pură, curată, fecioară, numai a lui. Aceasta este însă o femeie fără moralitate, care i-a respins dragostea cu brutalitate.
Dar în sanatoriu lucrează sora geamănă a Bellei, Ana, care, deși seamănă perfect cu Bella, are o cu totul altă personalitate, fiind mai inteligentă, echilibrată, serioasă și blândă. Când Mihai repetă obsesiv numele Bellei, fără de care nu mai vrea și nu mai poate trăi, și nici cămaşa de forță și niciun tratament, oricât de puternic, nu i-o pot scoate din minte, profesorul ia o hotărâre surprinzătoare pentru ca Mihai să exclame biruitor: „Iata femeia pe care o iubesc!”. Medicii sanatoriului fac, așadar, un experiment și i-o prezintă lui Mihai pe Ana ca și când ar fi Bella, dar fără amintirea ultimilor ani – ea ar fi suferit o cădere care i-ar fi produs amnezie. Viaţa lor se complică însă atunci când Ana se îndrăgosteşte de tânărul arhitect.
Timp de două ore, sala arhiplină a Casei de Cultură a așteptat cu sufletul la gură să afle deznodământul acestei complicate și dramatice povești de dragoste. Finalul a ridicat spectatorii în picioare, căci, pe lângă talentul incontestabil, dovedit și în spectacolele anterioare, membrii Trupei de teatru a Colegiului Național „Traian Doda” au demonstrat și o maturitate extraordinară, fiindcă au înțeles tragismul personajelor și le-au interpretat excepţional, stârnind un val de emoție care va stărui, cu siguranță, multă vreme în sufletele celor prezenți la acest regal teatral.
După cele trei comedii prezentate la spectacolele de până acum, a venit așadar rândul unei drame, o piesă extrem de grea, cu partituri dificile, pe care însă acești copii extraordinari, inteligenți și cu adevărat talentați, au înfățișat-o într-o reprezentație inegalabilă, care a avut toate „ingredientele” unui spectacol total.
Amintim şi distribuția care a făcut ca seara de vineri, 15 aprilie, să fie una de neuitat: Oana Ștefana Dodoiu, Andu Suciu, Alexandru Iliescu, Sebastian Sîrbu-Vlădescu, Daniel Marcu, Maria Ilinca Vladu-Berneanțu, Ioana Melisa Vasilică, Kitty Galescu, Mădălina Fiat, Bogdan Gașpar, George Vrăjitor, Roberto Ionescu, Roxana Marcu, Daniel Lazăr și profesorul coordonator, Mihaela Muntean.
Mădălina DOMAN