Momente înălțătoare petrecute sâmbătă, 16 decembrie, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, unde a avut loc tradiționalul „Festival de colinde ucrainene” organizat de Filiala Caraș-Severin a Uniunii Ucrainenilor din România. Au încântat auditoriul grupuri de colindători, tineri sau seniori, din Caransebeș, Cornuțel – comuna Păltiniș, Sălbăgelu Nou – comuna Sacu, din comuna Copăcele și satul aparținător Zorile, Lugoj, dar și reprezentanți ai minorității germane din Caraș-Severin.
Organizată în Casa de Cultură „George Suru”, manifestarea s-a bucurat de participarea deputatului Nicolae-Miroslav Petrețchi, președinte UUR, a subprefectului Adina Radici, a primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a membrilor Comitetului (RADA) a UUR, a reprezentanților comunității ucrainene din Caraș-Severin, precum şi a altor invitați.
Deschiderea a fost făcută de gazda evenimentului, președintele Filialei Caraș-Severin a UUR, Daniel Basarabă, care vorbit despre importanța păstrării și promovării valorilor tradiționale ale comunității ucrainene din Banatul de Munte.
Despre realitățile lumii în care trăim și despre recunoștință a vorbit celor prezenți președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, care a declarat: „Să ne aducem aminte cât de privilegiați suntem că ne-am născut și trăim în România, o țară care depune eforturi pentru ca drepturile minorităților să fie respectate din plin și pentru ca minoritățile să poată să se dezvolte păstrându-și identitatea, valorile și limba maternă”.
Tot cu această ocazie, deputatul Petrețchi a dat asigurări că UUR va rămâne un liant pentru ucrainenii din țară, iar cu prilejul apropiatelor sărbători de iarnă a transmis sănătate, pace și bucurii. Gânduri de apreciere au primit gazdele manifestării, Filiala Caraș-Severin a UUR, care, în accepțiunea președintelui Petrețchi, au ridicat, de la an la an, nivelul comunității ucrainene cărășene și continuă să o facă prin aceste acțiuni culturale.
Prezentă pentru prima dată la un eveniment al Filialei Caraș-Severin a UUR, Adina Radici a felicitat părinții ucraineni care transmit copiilor valorile culturii minoritare astfel încât tradițiile să fie păstrate.
Despre faptul că nu asociază ucrainenii ca fiind o minoritate, ci parte integrantă a comunității caransebeșene, a punctat primarul municipiului de pe Timiș și Sebeș, Felix Borcean, care a folosit prilejul pentru a felicita gazdele pentru modul în care înțeleg să păstreze și să promoveze tradițiile ucrainene.
Programul „Festivalului de colinde ucrainene” a inclus reprezentații ale Corului „Călinul roșu” din Caransebeș şi Grupului vocal din Cornuțel, cărora le-au urmat un grup de colindători din Sălbăgelu Nou. Li s-au alăturat copii care studiază în limba ucraineană din Caransebeș și tânăra Maria Rusnac, tot din Caransebeș. Din Copăcele au onorat manifestarea Corul „Alunul verde”, iar din județul învecinat, Timiș, a încântat auditoriul Grupul vocal „Moloda Nadiia” al Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, coordonator prof. Vasile Gabriel Bilan.
Au mai răspuns invitației și au colindat un grup al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, căruia i-au urmat colindătorii Grupului „Zoria” din Zorile, comuna Copăcele, și în final, Corul „Glasul Ucrainenilor” al Filialei Caraş-Severin a UUR.
Geanina LUCA