Festivalul „Timotei Popovici” se întoarce „acasă”


În anul 1982, la Marga a avut loc prima ediţie a Festivalului Coral „Timotei Popovici”, iniţiatori fiind înv. Aurelia şi prof. Dumitru Jompan.

De ce la Marga? După 32 de ani de la trecerea în altă lume, bănăţenii nu l-au recunoscut ca atare pe profesorul şi dirijorul, folcloristul şi compozitorul Timotei Popovici (1870-1950), născut în „patria” lor, fiindcă acesta a slujit muzica din Ardeal, mai exact din oraşul Sibiu.Transilvănenii, la rândul lor, l-au considerat „bănăţean”, motiv pentru care, de asemenea, l-au dat uitării.

Marga fiind situată la hotarul dintre cele două provincii, a fost cel mai nimerit loc unde s-au gândit cei doi dascăli să-i ridice un monument spiritual acestui mare muzician al neamului românesc.

Se pare că Pronia cerească i-a apărat pe intelectualii locului, în vremea când ateismul era în floare, căci Timotei Popovici a fost preot, protopop şi compozitor de muzică corală religioasă, şi nimeni, niciodată, nu le-a reproşat iniţierea acestui Festival.

La început, în primii ani, Olimpiada corală a avut un caracter local, apoi zonal, pentru ca în cele din urmă, luând amploare, să devină de nivel naţional şi internaţional, prin participarea unor coruri din Austria, Lituania, Republica Moldova, Serbia şi Turcia.

În perioada 1982-1994, evenimentul s-a desfăşurat la Marga.

În anul 1995, prin transferarea familiei Jompan la Caransebeş, Festivalul a trecut sub patronajul Episcopiei, Primăriei şi Casei de Cultură „George Suru” din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

În cele 35 de ediţii ale manifestării, au evoluat pe scenă zeci, sute şi chiar mii de copii şi tineri iubitori de muzică, asemenea conducătorilor acestora. Niciunul dintre aceste evenimente nu a avut un caracter competitiv, pentru a nu aduce supărare în suflete atât de pure, ci a fost doar o trecere în revistă a formaţiilor alcătuite din cele mai fragede şi frumoase glasuri.

Cea de a XXXV-a ediţie, una jubiliară, cu binecuvântarea P.S. Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, a revenit „acasă”, la Marga. Evenimentul se va desfăşura în data de 28 aprilie, după următorul program: ora 9, parastas în memoria patronului Festivalului; ora 9.30, dezvelirea unei plăci comemorative pe faţada Casei Culturale „Dumbrăviţa”; ora 10, Simpozion „Muzica corală în actualitate”, în cadrul căruia se va lansa volumul „Timotei Popovici. Monografie”, ediţia a II-a, şi antologia „14 miniaturi corale”, ambele sub semnătura prof. univ. dr. Dumitru Jompan; ora 16, Festivalul coral propriu-zis, cu participarea a 10 coruri din ţară şi a nou-reînfiinţatei Corale „Mărgana”, care şi-a început activitatea artistică în urmă cu 115 ani.

Sperăm ca suita de activităţi muzicale, deosebit de importantă pentru noi, să se desfăşoare în  cele mai bune condiţii şi să se bucure de o largă participare.

Prof. univ. dr. Dumitru JOMPAN