Marţi, 29 ianuarie, Poliţia oraşului Oţelu Roşu a fost sesizată în scris de către Petru Lupşac, domiciliat în localitate, despre faptul că, fiind plecat de acasă mai multe zile, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa sa, de unde i-au sustras bunuri, bijuterii din aur şi o însemnată sumă de bani. Potrivit sesizării, din garajul locuinţei a fost furat un seif metalic în care se afla suma de 370.000 de euro, precum şi 160.000 de lei, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de 1.715.500 lei (peste 17 miliarde de lei vechi).
Dincolo de comunicatul sec al Poliţiei, să spunem că, revenit în ţară după vacanţa exotică pe care şi-a petrecut-o în Thailanda, Petru Lupşac, care, până în luna decembrie a anului trecut, a fost director al Direcţiei Finanţelor Publice Oţelu Roşu, a avut parte de un şoc în momentul în care a ajuns la locuinţa sa. Casa îi fusese spartă şi seiful, în care îşi ţinea o mare sumă de bani, lipsea. În total, peste 17 miliarde de lei vechi. „Erau acolo aproximativ 300.000 de euro şi un miliard şi jumătate de lei (vechi – n.a.), banii societăţii la care soţia mea e administrator, bani personali, dar şi ai părinţilor mei. Erau într-un seif de o tonă. Problema este că nu înţeleg cum au putut fura un seif cu o asemenea greutate”, s-a arătat nedumirit Petru Lupşac.
Oficial, banii provin în special din afaceri cu fier-vechi şi comerţ cu fructe din propriile livezi sau vânzarea de fân, dar familia Lupşac a fost cunoscută dintotdeauna drept una foarte înstărită în Oţelu Roşu. Petru Lupşac este asociat în trei firme, Remat LMC Recycling, LPI Colectare Metale şi Tuburi Metalice Flexibile. În primele două, deţine 5 la sută din acţiuni, iar în ultima, 0,099.
Conform declaraţiei de avere din 2010, Petru şi Cristina Lupşac deţineau patru terenuri cumpărate la Poiana Mărului, Caransebeş, Bucova şi Glimboca, în suprafaţă totală de peste 13.000 de metri pătraţi, o locuinţă de 46 de metri pătraţi, un spaţiu comercial de 216 metri pătraţi, un autocamion Roman, un Renault Megane, dar aveau şi datorii de 38.000 de lei. În 2011, cei doi au mai cumpărat un apartament de 80 de metri pătraţi în Timişoara, un autoturism Audi A2 şi două autoturisme VW. Firma pe care o aveau le-a adus un profit de peste 400.000 de lei. Anul trecut, în 2012, familia Lupşac a mai achiziţionat o locuinţă de 45 de metri pătraţi, iar în conturi au intrat 300.000 de lei.
Cineva din anturajul cuplului afirmă că cei doi obişnuiau să meargă în excursii de lux, în ţări exotice – în Dubai, apoi în Thailanda –, iar la revelion au fost la un restaurant din Caransebeş, unde Petru Lupşac i-a dat lui Sorinel Puştiu 4.000 de lei pentru dedicaţii.
Revenind la jaf, acesta ridică destule semne de întrebare, deoarece imobilul, care se află la strada principală, era păzit şi supravegheat video. „Iniţial au furat un seif mai mic din dormitor, în care se găseau cheile de la maşină şi garaj. Aşa au reuşit să intre în garaj şi de acolo au furat seiful mare. Locul era păzit şi ziua, şi noaptea. Avem şi camere de filmat, se văd urme de cauciuc, semn că au plecat cu o maşină”, a mai spus păgubitul.
Hoţii, care au plecat cu 370.000 de euro şi 1,5 miliarde de lei din vila situată la intrare în Oţelu Roşu dinspre Glimboca, s-ar putea să se fi chinuit degeaba. Specialiştii spun că un seif de genul celui în care Petru şi Cristina Lupşac ţineau banii firmelor pe care femeia le administrează şi pe cei ai părinţilor lor nu poate fi deschis prea uşor. E nevoie de aparatură specială, eventual de explozibil, deoarece pereţii lui sunt foarte groşi, şi, practic, imposibil de tăiat cu echipamente obişnuite.
Surse apropiate anchetei susţin că jaful nu a fost surprins de nicio cameră video din zonă, că vila nu e supravegheată şi nici păzită de o firmă de specialitate. Aceasta era în grija unuia dintre angajaţii Centrului de colectare a fierului-vechi, aflat în imediata vecinătate.
Cu toate acestea, principalul suspect al furtului seifului este Ovidiu Florin Mihăescu, fratele Cristinei Lupşac, în vârstă de 17 ani, care a lucrat la un moment dat la una dintre firmele familiei Lupşac. Tânărul a fost dat afară pentru că şi-ar fi băgat mâna în banii societăţii şi a locuit o vreme într-un cămin de nefamilişti. El a fost testat cu poligraful, concluzia fiind aceea că nu a fost sincer. În plus, el e cunoscut în Oţelu Roşu ca fiind un apropiat al lumii interlope.
Surse apropiate anchetei povestesc că, dincolo de faptul evident că hoţii au acţionat la pont, jaful a fost organizat pe etape. În prima fază, hoţii au intrat în casă, de unde au sustras seiful cel mic, din care apoi au luat o cheie de la maşină şi telecomanda de la uşa garajului. Ulterior, autorii faptei au revenit, probabil, folosind telecomanda de la garaj, pentru a putea intra pe acolo, în casă. Anchetatorii au găsit amplasate în imobil mai multe ţevi de mari dimensiuni, pe care se presupune că ar fi fost transportat seiful de o tonă.
Sonia BERGER
Bogdan NAUM