În urma desfăşurării activităţilor specifice din cadrul acţiunii „Foc de artificii” de către lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Caransebeş şi din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, într-o piaţă din Caransebeş, joi, 16 decembrie, au fost constatate două infracţiuni pentru nerespectarea regimului materialelor explozive.
A fost identificat un tânăr de 19 ani, din Caransebeş, care oferea spre vânzare articole pirotehnice, fără a deţine autorizaţie. Întreaga cantitate de articole, constând în 28 de bucăţi Vulcan – clasa II, 30 de bucăţi articole pirotehnice – clasa II, 11 bucăţi articole pirotehnice – clasa III şi 32 de bucăţi articole pirotehnice tip artificii, a fost ridicată în vederea cercetării.
Tânărul a declarat că nu îşi aminteşte de unde le-a cumpărat, că le deţine de aproximativ trei ani şi intenţiona să le comercializeze.
De asemenea, în urma unui control la o societate comercială, s-a constatat că se ofereau spre vânzare lumânări tip artificii, iar firma respectivă nu era autorizată să comercializeze articole pirotehnice. Atât administratorului societăţii, cât şi tânărului de 19 ani le-au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice, iar întreaga cantitate de materiale explozive, în valoare de aproximativ 380 de lei, a fost ridicată în vederea cercetării.
„Le reamintim tuturor cetăţenilor că producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materiale explozive, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, ne-a declarat ag. Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin, care a mai completat că, atunci când fapta prevăzută la alineatul precedent se referă la o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau când cantitatea de exploziv este însoţită de materiale de iniţiere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Pe lângă infracţiuni, pentru nerespectarea normelor legale se pot aplica şi sancţiuni contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 7.500 de lei.
Până în prezent, poliţiştii au confiscat articole pirotehnice în valoare de aproximativ 3.400 de lei.
Carmen SENCO