Zilele trecute, mai multe bănci şi coşuri de gunoi amplasate în Parcul Ioan Dragalina, precum şi în imediata apropiere a Izvorului Maria, au fost vandalizate de persoane rămase, deocamdată, necunoscute. Cetăţenii paşnici, care vin aici să se odihnească ori să-şi plimbe copiii sau nepoţii, sunt indignaţi de gestul celor care, cel mai probabil la adăpostul întunericului, au găsit de cuviinţă să-şi măsoare puterile cu mobilierul urban. C-dor. (r) Nicolae Popa, şeful Poliţiei Comunitare Caransebeş, afirmă că pentru asemenea fapte antisociale amenda este de 350 de lei. (C. Senco)
Resorturi şi instincte greu de înţeles au determinat în ultima perioadă câteva persoane, deocamdată necunoscute, să-şi măsoare bărbăţia şi puterile cu nimic altceva decât băncile din Parcul Ioan Dragalina şi cele amplasate în imediata apropiere a Izvorului Maria, dar şi cu coşurile de gunoi amplasate în cele două locaţii şi prin multe alte locuri. Parcul Ioan Dragalina reprezintă pentru caransebeşeni locul în care se pot relaxa, îşi pot plimba liniştiţi copiii sau pot schimba păreri despre ultimele ştiri, tihniţi, pe o bancă. Dar ce se întâmplă când băncile nu au spătar, au picioarele rupte sau lipsesc cu desăvârşire?
Din punct de vedere estetic, Parcul Ioan Dragalina se poate mândri cu o serie de elemente care au reuşit, o bună perioadă de timp, să îl pună în valoare. Ne referim aici la copacii ornamentali, unii dintre ei plantaţi în urmă cu mai mult de 150 de ani, sau la statuia Generalului Ioan Dragalina, opera sculptorului Mihai Onofrei, dezvelită la 3 iunie 1943. Acestora li s-au adăugat în urmă cu puţini ani băncile confecţionate din lemn, cu suporţi din metal turnat, coşurile pentru gunoi, iar asfaltul de pe alei a fost înlocuit de pavele. Conform zicalei „la români, orice minune ţine trei zile”, lucrurile au decurs relativ normal timp de câţiva ani. Din păcate, în ultima perioadă, unele dintre acestea au fost distruse. ,,E lamentabil ca de un parc mare şi frumos, faima Caransebeşului, să se aleagă praful. Nu înţeleg care este motivul pentru care vreo persoană să simtă nevoia să distrugă şi sa vandalizeze băncile şi coşurile de gunoi. Cred că cei care au făcut aşa ceva ar trebui prinşi şi pedepsiţi”, spunea zilele trecute Nicolae Motrean, un bunic ieşit cu nepoţelul la plimbare. ,,Cei prinşi că vandalizează ar trebui bătuţi bine peste mâini cu leţurile pe care le rup ei din bănci sau din mobilierul stradal. Amenda nu-i doare pe nesimţiţii care cred că, dacă este democraţie, pot să-şi facă de cap”, susţinea cu tărie o femeie deranjată vizibil de distrugerile făcute, cel mai probabil, noaptea, la adăpostul întunericului.
Potrivit c-dor (r). Nicolae Popa, şeful Poliţiei Comunitare, cetăţenii certaţi cu simţul civic care se ,,distrează” comiţând asemenea fapte antisociale riscă o amendă de 350 de lei. Poate că suma nu este de natură să-i sperie. Tocmai de aceea, cuantumul acesteia ar trebui să crească, iar cei găsiţi vinovaţi să fie obligaţi să achite sancţiunea. Cei care nu dispun de banii necesari, îşi pot achita datoria prin muncă în folosul comunităţii. Nu se poate, însă, ca din doi în doi metri să stea de pază câte un agent comunitar, aşa că aceia care se ,,distrează” distrugând mobilierul urban pot să o facă şi, dacă au puţină grijă să nu fie văzuţi, scapă lejer fără a fi prinşi. În acest ritm, din tot ce se face în oraş rămâne foarte puţin „în picioare”. Primăria lansează un apel la bun-simţ, datorie civică, educaţie etc., până acum efectele fiind minime.
În această perioadă, angajaţii Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caransebeş au inventariat pagubele, resturile de bănci şi coşuri de gunoi distruse urmând să fie înlocuite. Alţi bani, altă distracţie… Şi tot din banii noştri, ca şi cum n-ar fi bine ca sumele să fie folosite în alte investiţii…
Carmen SENCO