George Suru – Mit şi Poezie


Liceul Pedagogic „C.D. Loga”, Casa Municipală de Cultură „George Suru”, Biblioteca „Mihail Halici” şi Cercul Militar Caransebeş au organizat luni, 15 martie, un simpozion dedicat poetului bănăţean George Suru, la 70 de ani de la naşterea acestuia. Între invitaţii prezenţi la evenimentul derulat sub genericul ,,George Suru – Mit şi Poezie” s-au regăsit o serie de oameni de litere din zona de vest a ţării, cunoscuţi ai autorului, dar şi soţia acestuia. La acţiune a mai luat parte şi un grup de elevi din cadrul Liceului Pedagogic „C.D. Loga”, îndrumaţi de profesorii de Limba şi Literatura Română Nicolae Borlovan, Ana Paica, Maria Bologa, Ariana Covaci şi Sorina Jurj.

Simpozionul ,,George Suru – Mit şi Poezie” a fost onorat şi de participarea profesorului universitar doctor Otilia Hedeşan. de la Universitatea de Vest din Timişoara. De asemenea, la eveniment au mai fost prezenţi poeţii Iosif Caraiman şi Ioan Kaleve, care l-au cunoscut îndeaproape pe reprezentantul liricii bănăţene, fiind călăuziţi de acesta în primii paşi în domeniul poeziei.

George Suru s-a născut la Caransebeş. în data de 16 februarie 1940. A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale în oraşul natal, după care a absolvit Facultatea de Filologie la Cluj-Napoca. în anul 1963. A profesat ca şi cadru didactic în localităţile Vârciorova şi Petroşniţa, apoi la Caransebeş. Debutul activităţii literare a poetului este consemnat în revistele „Orizont” şi „Tribuna”, precum şi în volumul intitulat „Pentru a iubi”, apărut în anul 1967. George Suru a publicat ulterior trei volume de poezie, şi anume „Aşteptarea coralilor” în anul 1970, „Semnul de taină” în 1972 şi „Când dragostea e pasăre cântătoare” în anul 1976. Postum, sub îngrijirea lui Anghel Dumbrăveanu, au fost editate un volum de povestiri pentru copii şi tineret, precum şi o antologie de versuri. Poetul a murit în data de 17 mai 1979, iar Casa Municipală de Cultură din urbea de pe Timiş şi Sebeş îi poartă numele şi organizează anual festivalul omagial intitulat „Sub semnul de taină”.

Liviu DINU