La fel ca în 2017 şi 2018, şi anul acesta şcoala s-a grăbit să ia locul vacanţei, care s-a văzut nevoită să-i părăsească pe elevi cu aproape o săptămână mai repede decât erau aceştia obişnuiţi. Şi, tot la fel ca şi în anul precedent, primarul Felix Borcean a participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar în principalele unităţi de învăţământ din Caransebeş, însoţit de câţiva consilieri locali.
Prima unitate de învăţământ la care Felix Borcean a participat la deschiderea noului an şcolar a fost Liceul Tehnologic „Decebal”, după care s-a deplasat la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, a cărui clădire se află în renovare. „Vă felicit pe toţi cei care aţi păşit în acest templu al educaţiei, un templu care nu arată aşa cum probabil ne-am dori cu toţii, dar am certitudinea că, la viitoarea festivitate, şi cu siguranţă odată cu teminarea acestui an şcolar, această unitate de învăţământ reprezentantivă pentru municipiul Caransebeş va arăta cu totul şi cu totul altfel. Deocamdată avem o ţinută intermediară, o ţinută de toamnă-iarnă, ca să-i spun aşa, pe exteriorul şcolii, dar constructorul ne-a promis că va finaliza lucrările până la sfârşitul anului calendaristic”, a spus Felix Borcean.
La Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”, următoarea escală a edilului, acesta s-a referit în discursul său la faptul că, începând de anul acesta, Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” împreună cu Liceul Tehnologic „Decebal” au iniţiat învăţământul dual. „E acesta un lucru care, cred şi sper, se va dovedi foarte util comunităţii noastre, dar în primul rând vouă, celor care aţi optat pentru ca această formă de învăţământ să se perpetueze în toate liceele tehnologice din Caransebeş, iar numărul elevilor care aderă la această formă de şcolarizare să fie unul din ce în ce mai mare. În altă ordine de idei, aş vrea să vă promit, deşi nu îmi prea stă în fire să fac acest lucru, că şcoala dumneavoastră şi Liceul Tehnologic „Dacia” vor fi următoarele pe lista lucrărilor de renovare pe care Primăria municipiului Caransebeş le va iniţia începând de anul viitor”, a spus edilul.
În cadrul festivităţii de la Colegiul Naţional „Traian Doda”, directorul Adrian Semenescu a ţinut să le amintească celor prezenţi că, la această unitate de învăţământ, la Bacalaureat procentul de promovabilitate a fost de 90,4, existând şi o elevă, Sorina Dumitru, care a obţinut media 10, aceeaşi notă obţinând-o şi Anca Stanoev la examenul de admitere în clasa a IX-a.
„Tocmai am participat la festivitatea de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional «C.D. Loga», şi recunosc că m-am simţit puţin «supărat» pe faptul că înţelesesem că performanţele lor le-au depăşit anul acesta pe cele ale şcolii voastre. Venind însă aici şi aducându-mi aminte că, anul acesta, au existat două «vârfuri» ale judeţului, ambele provenind de la Colegiul Naţional «Traian Doda», mi-a venit inima la loc. Eu sper ca şi voi, cei mici, dar şi cei mai mari, să urmaţi exemplul acestor elevi excepţionali şi să ţineţi sus stindardul Colegiului Naţional «Traian Doda», astfel încât şcoala să fie mereu în top”, a spus primarul municipiului.
Felix Borcean a mai participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar şi la Liceul Tehnologic „Dacia”.
Semestrul I al acestui an şcolar se va încheia pe 20 decembrie 2019, iar semestrul al II-lea va începe pe data de 13 ianuarie şi se va încheia pe 12 iunie 2020, cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni. Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă – 21 decembrie 2019-12 ianuarie 2020; vacanţa de primăvară – 4 aprilie-21 aprilie 2020; vacanţa de vară – 13 iunie-data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020-2021.
Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie-3 noiembrie 2019. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a – în data de 5 iunie 2020. Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menţionate, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.
Sonia BERGER
Pingback: Grăbit, clopoţelul a sunat adunarea! | Caransebeș