Grădiniţa „Sfânta Ursula” este un proiect social care s-a născut din nevoia şi dorinţa de a le oferi copiilor dezavantajaţi şansa de a urma un program preşcolar în condiţii corespunzătoare. Acest proiect este gratuit şi susţinut în totalitate de Fundaţia „Congregaţia Surorilor Franciscane” din Caransebeş, cu ajutorul şi al altor binefăcători, pentru a le da acestor copii o şansă la educaţie. Misiunea Fundaţiei este de a selecta copiii preşcolari foarte săraci, de a oferi un spaţiu necesar desfăşurării activităţilor de învăţare, în conformitate cu reglementările Ministerului Educaţiei, contribuind financiar la toate cheltuielile grădiniţei: cheltuieli de întreţinere, cu personalul didactic, materiale didactice etc.
Grădiniţa „Sfânta Ursula” este o instituţie particulară, care asigură un program educaţional ce cuprinde ariile curriculare ale Programei Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Ea îşi desfăşoară activitatea într-o clădire spaţioasă, dotată cu două săli de grupă luminoase, împărţite în arii de stimulare – Construcţii, Artă, Bibliotecă, Ştiinţă, Joc de rol, Joc de masă, un birou, o sală de mese, vestiare (garderobă), grup sanitar, teren de joacă amenajat cu aparate cât mai atractive – leagăn, teren asfaltat, teren cu iarbă, tobogan, groapă cu nisip. Sălile de grupă sunt dotate cu mobilier adecvat, specific preşcolarilor, iluminate corespunzător, beneficiind de încălzire centrală proprie. Grădiniţa „Sfânta Ursula” este un proiect social destinat copiilor care provin din familii cu situaţie materială dificilă, unde găsesc acel „acasă” prin afecţiunea şi dragostea ce le este arătată. Surorile încearcă să trezească în ei sentimentul că, dincolo de mediul social din care provin, sunt egali cu ceilalţi copii, au dreptul la o educaţie la standarde europene, în corelaţie cu legislaţia în vigoare. Scopul Fundaţiei este acela de a fi o punte de legătură între familie şi societate, o luminiţă aprinsă, care să le ghideze celor mici paşii vieţii.
În grădiniţă funcţionează două grupe: mică-mijlocie şi o grupă mare. Porţile instituţiei se deschid la ora 8, iar între 8.30 şi 9 copiii servesc micul dejun şi îşi fac toaleta de dimineaţă, după care, timp de o jumătate de oră, participă la jocuri şi activităţi libere. Între orele 9.45 şi 11.15, copiii participă la activităţi experienţiale, urmate, timp de un sfert de oră, de activităţi de dezvoltare personală. După aproape o oră de activităţi recreative şi 15 minute de activităţi de dezvoltare, copiii sunt incluşi într-un program social.
Tiana MESNER