Greenpeace România lansează campania pentru energie curată „Energy Citizens”


Sâmbătă, 25 martie, în cadrul evenimentului Change Your Energy, Greenpeace România a lansat campania pentru energie curată Energy Citizens”. Aceasta se adresează cetățenilor, comunităților, companiilor și instituțiilor publice care vor să devină producători de energie curată. Conceptul de consumator activ se numește prosumator și reprezintă persoana, gospodăria sau IMM-ul care își produce propria energie și are posibilitatea de a furniza excesul de energie în rețeaua națională.

Evenimentul de lansare a campaniei a avut loc la Printoteca (București), unde street-artistul Kitra a realizat o pictură murală de 15 metri pătrați, schimbând astfel energia locului. Participanții la eveniment, peste 100 de persoane, au fost informați despre beneficiile energiei regenerabile și avantajele de a deveni prosumatori. De asemenea, cei interesați au avut ocazia de a afla informații despre cele mai noi tehnologii verzi direct de la reprezentanții mai multor companii din industria de energie verde. Mai multe instalații audio-video au ilustrat exemple de persoane și comunități din Europa care sunt producătoare de energie verde, se arată într-un comunicat al Greenpeace România.

Campania pentru energie curată a Greenpeace România atrage atenția asupra faptului că în ţara noastră nu există o procedură clară care să permită persoanelor cu instalații de energie regenerabilă să se conecteze la rețeaua electrică și să valorifice energia, așa cum este în alte țări din Europa. Din această cauză, cetățenii interesați pot aștepta și patru ani până obțin toate autorizațiile, iar cei mai mulți renunță.

Discuțiile cu cei prezenți la eveniment ne confirmă că subiectul energiei regenerabile trebuie repus pe agenda publică. Autoritățile au redus din ambițiile României pentru o tranziție către energie verde, iar acum industria este în declin. Uniunea Europeană este în mijlocul unui proces de redefinire a sistemului energetic, iar prima poziționare a României a fost împotriva tendinței europene de a înverzi industria energetică. Împreună cu cetățeni și reprezentanți ai industriei producătoare de energie regenerabilă vom intensifica eforturile pentru o mai bună legislație în domeniu“, a spus Ionuț Ruscea, coordonatorul campaniei pentru energie curată.

Un studiu realizat recent arată că 112 milioane de cetățeni prosumatori pot produce 19% din cererea de energie a Europei până în 2030. Până în 2050, jumătate dintre cetățenii deveniți prosumatori vor genera aproape jumătate din necesarul de energie electrică al Europei.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul campaniei: https://ourenergyourfreedom.org/

Bianca METEŞ