Gugulani la Târgul Apicol „din vecini”


Conform tradiţiei, în cea de-a treia săptămână a lunii martie, mai precis, anul acesta, sâmbătă, 16 martie, la Făget, judeţul Timiş, a avut loc cea de a X-a ediţie a Târgului Apicol, la care au participat apicultori din toată ţara, precum şi din Serbia, Ungaria şi Bulgaria, ca expozanţi producători şi comercianţi de produse apicole şi materiale pentru apicultură, utilaje, unelte, stupi, rame, miere şi alte produse ale stupinei, din domeniul farmaceutic-cosmetic. Târgurile apicole sunt un bun prilej pentru apicultori şi pentru iubitorii de produse de profil, în general, de a se întâlni, a schimba păreri şi a se pune la curent cu ultimele noutăţi din domeniu. Cei prezenţi au avut satisfacţia de a o avea în mijlocul lor pe Maria Grapini, ministrul Turismului, al IMM-urilor şi al Mediului de Afaceri, care a deschis acest Târg, de faţă fiind şi primarul oraşului Făget, Marcel Avram, Cosmin Mirişan, preşedintele Organizaţiei de Tineret al P.C. Timiş, Dan Ciublea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Timiş, Pitarresi Biagio, Luminiţa Giurcanu, precum şi cei doi prezentatori – prof. Gheorghe Oltean şi Mircea Cârţişorean, reprezentanţii Asociaţiei Culturale „Făgeţeana”.

Printre participanţi am întâlnit şi gugulani de-ai noştri, dar şi mulţi alţi cunoscuţi, printre care s-au numărat participanţii de la Mâtnicu Mare – Dumitru Ştefănigă, nr. 18, Petru Mateica, nr. 89, Ioan Stan, nr. 64, Dumitru Albai, nr. 56, Ioan Andrei, Ion Ştefănigă, nr. 90, dar şi primarul Pop Petru şi Nicolae Groza, din Obreja, Petru Petru, de la Rugi, Petru Bob, din Vârciorova, Sorin Benec, de la Ohaba-Mâtnic, Petru Lungu din Păltiniş, şi Liviu Nicolicea, din Pârvova. Stând de vorbă cu ei, stuparii mi-au spus că au prins drag pentru apicultură de mici copii, uitându-se la părinţi, vecini sau la alţi stupari din localitate şi că, în toată perioada parcursă, apicultura a devenit parte din viaţa lor. Cu timpul, ea a devenit, practic, o pasiune. Majoritatea au urmat şi cursuri de apicultură, dar, cum zicea Tie de la Mâtnic – aşa îi spun prietenului meu Dumitru Ştefănigă, de la nr. 18 –, „meseria se fură”, şi a învăţat de la alţi stupari, dar a aplicat şi cele citite în diverse cărţi. Cât despre întâlnirile pe care stuparii şi le dau în diferite judeţe, ele sunt – aşa cum a fost şi cea despre care vorbim – interesante, în cadrul lor putând fi aflate o mulţime de noutăţi.

E Martie, nectar şi polen! Albinele se pregătesc pentru un nou sezon de cules. Pe măsură ce temperatura de afară creşte, albinele ies la zborul de curăţire, iar apicultorii îşi stabilesc locurile pentru mers în pastoral. Acest târg a fost îmbrăcat în straie de sărbătoare prin prezentarea unui program artistic, acesta fiind televizat în cadrul emisiunii „Vetre Folclorice”, cu sprijinul realizatorilor, inimoşii oameni de cultură prof. Gheorghe Oltean şi solistul vocal Mircea Cârţişorean, la reuşita sa aducându-şi contribuţia soliştii Bogdan Toma, Ica Pop, Floare Hoşda Tomoiagă, Otilia Radu, Dan şi Giorgeana Necşa, Bogdan Firu, Adriana Scorobete, Cătălin Birou, Mircea Cârţişorean, Daniela Văcăreascu şi subsemnatul. Spectacolul a fost „îmbrăcat” printr-o formaţie de dansatori ai Ansamblului „Cireşarii”, din satul Bucovăţ, comuna Dumbrava, instructor Mihai Ciurea.

Organizatorii acestui Târg au fost TECLEMPROD Făget (producător şi furnizor de materiale apicole), Pitarresi Biagio, Luminiţa Giurcanu (cei care au dus greul), Primăria Făget şi Asociaţia Culturală „Făgeţeana”, din Făget.

Ştefan ISAC