Problema deșeurilor menajere, subiect despre care am scris pe larg în ediția trecută a ziarului, continuă să nască dispute între administrațiile locale din Caraș-Severin și reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Pe scurt, în următoarele luni autoritățile locale din fiecare unitate administrativ-teritorială din județ vor trebui să rezolve pe cont propriu transportul deșeurilor către gropile de gunoi omologate din județele învecinate, pe de o parte fiindcă operatorul care se ocupa până acum de sortarea și transportul deșeurilor își încetează activitatea în data de 30 noiembrie, iar pe de altă parte, Centrul de management integrat al deșeurilor de la Lupac, care ar fi trebuit finalizat anul acesta, va fi gata abia în 30 iunie 2016.
Conform arhitectului-șef al județului, Victor Naidan, cel care se ocupă de managementul proiectului de gestionare integrată a deșeurilor în Caraș-Severin, asigurarea evacuării acestora nu cade în sarcina Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. „În ceea ce privește problema evacuării deșeurilor colectate în județul Caraș-Severin după încetarea contractului pus la punct de către ADI, după 1 decembrie, soluția este una ușor neplăcută, probabil financiar mai costisitoare, dar operatorii de colectare vor trebui să asigure evacuarea deșeurilor. Până acum o făceau ducând deșeurile la acest sistem de evacuare pe care îl pusese la punct Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, pe care, din motive legale, nu reușim să-l mai menținem viabil. În condițiile în care operatorii pentru gestionarea, în continuare, a contractelor de colectare și evacuare a deșeurilor din Caraș-Severin nu se prezintă la licitație, așteptând probabil clarificări conjuncturale în care să îi avantajeze strategic, fiecare operator va trebui să rezolve această problemă singur”, a spus Victor Naidan.
Conform declarațiilor șefului de proiect, faptul că Centrul de management integrat al deșeurilor de la Lupac nu va fi gata imediat ce vor fi închise depozitele neconforme din județ se știa de ani buni, respectiv din momentul în care a fost pus la punct planul de acțiune pentru gestiunea deșeurilor în Caraș-Severin, însă reprezentanții administrațiilor locale, în loc să caute soluții, au preferat să ignore problema. „În tot acest timp, la fiecare întâlnire publică cu aleșii locali, subliniam faptul că va exista o perioadă, o fereastră neacoperită între momentul în care depozitele se vor închide și va apărea noul depozit de la Lupac. Această fereastră, în ciuda avertismentelor mele, nu a fost niciodată luată în seamă de nimeni. Din păcate, ea se lărgește dincolo de orizontul pe care îl prefiguram în perioada respectivă. Mie mi se pare cel puțin ciudat să spui că este o noutate ceea ce se întâmplă în acest moment în problema gestiunii deșeurilor, dar se pare că amnezia selectivă este e o condiție de existență a unora”, a mai spus Victor Naidan.
În ceea ce privește stadiul lucrărilor din proiectul de gestiune a deșeurilor în Caraș-Severin, la Centrul de management de la Lupac ele sunt realizate doar în proporție de 56%, iar la cele trei stații de transfer situația se prezintă astfel: 92% – cea de la Oțelu Roșu, 85% cea de la Pojejena și 50% cea de la Bozovici.
Sonia BERGER