Gunoaielor li se sapă groapa


În cursul săptămânii trecute, o delegaţie a Consiliului Judeţean Caraş-Severin s-a deplasat în locaţia pe care urmează să se construiască viitorul Centru de Management Integrat al Deşeurilor de la Lupac, care se va întinde pe câteva zeci de hectare. În contextul în care instituţia condusă de Sorin Frunzăverde derulează proiecte ce au adus în judeţ 730 de milioane de euro, Deponeul reprezintă o investiţie europeană în valoare de 60 de milioane de euro.

Lucrările sunt importante, volumul lor mare fiind cel ce defineşte această secvenţă de 60 de milioane de euro din finanţările pe care Consiliul Judeţean le-a obţinut de la Uniunea Europeană. Suntem pe locul principalului amplasament din proiectul de gestionare integrată a deşeurilor în Caraş-Severin, acolo unde vor fi staţiile de sortare şi de compostare a deşeurilor, lângă Lupac. Am excavat sute de mii de metri cubi aici, pentru a reuşi să gestionăm deşeurile judeţului în condiţii moderne, care se bazează şi sunt impuse de legislaţia europeană, şi nu este întâmplător volumul de lucrări de circa 60 de milioane de euro care se derulează aici, din cele peste 730 de milioane de euro pe care Consiliul Judeţean le desfăşoară în acest moment din fonduri europene. Vor mai fi trei staţii de sortare intermediară la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu, dar efectiv lucrările importante se desfăşoară aici, pe acest platou, lângă Lupac, unde vom depozita toate deşeurile din întregul judeţ, şi eu cred că şi din judeţele limitrofe“, a spus Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

La Deponeul de la Lupac vor ajunge deşeuri sortate de populaţie pe categorii de reciclare (hârtie ori carton, sticlă, plastic şi metal), precum şi deşeurile menajere. Deşeurile reciclabile vor fi introduse în staţia de sortare, pentru a fi reutilizate, iar cele menajere vor fi introduse în staţia de compostare, după care vor fi transportate la depozitul de deşeuri ecologice.

Proiectul presupune totodată şi închiderea, până în luna martie 2015, a depozitelor neconforme din cele opt oraşe judeţului, precum şi o amplă campanie de informare a cetăţenilor cu privire la implementarea conceptului de reciclare în judeţul Caraş-Severin. Sorin Frunzăverde a mai afirmat că inclusiv cele 55.000 de scrisori pe care instituţia le-a trimis în judeţ sunt cu finanţare europenă, fiind impuse de acest program, Consiliul Judeţean necheltuind niciun ban în acest sens. „Iar dacă lucrurile vor merge conform planificării, anul viitor, pe vremea asta, sistemul ar putea fi funcţional, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean.

La deplasarea pe şantierul de la Lupac au mai participat Victor Naidan, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean, şi Daniel Borduz, directorul ADI Intercom Deşeuri.

Sonia BERGER