Gestionarea deşeurilor continuă să creeze în continuare probleme în judeţul Caraş-Severin, pentru rezolvarea cărora se caută în prezent soluţii, s-a spus la şedinţa Colegiului Prefectural din cursul săptămânii trecute. „Până în 2015, va trebui ca, la nivelul judeţului Caraş-Severin, această problemă să se rezolve. Am făcut un apel la cele două societăţi implicate – Asociaţia Intercom şi Societatea Ecosal –, precum şi la reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale, pentru a găsi soluţii în vederea rezolvării situaţiei. Această problemă creează aspecte negative la nivelul sănătăţii populaţiei, iar pe de altă parte există pericolul procedurii de infringement din partea Uniunii Europene, iar amenzile pe care Statul Român va trebui să le plătească, în cazul în care nu ne vom conforma, vor fi foarte mari”, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu. Anul trecut au fost închise şi ultimele două deponee funcţionale din judeţ şi, în momentul de faţă, soluţia găsită a fost aceea de a transporta deşeurile la Orăştie. Pentru aceasta, este nevoie de autorizarea temporară a haldinei de la Reşiţa, pentru activităţi de compactare, balotare şi depozitare temporară. Haldina Reşiţei a fost închisă în vara anului 2009, dar activitatea a fost reluată în 2012, când aici a fost amplasată o staţie de compactare şi depozitare temporară a celor peste 3.000 de tone de deşeuri colectate lunar.
În prezent, activitatea de la haldină este în curs de avizare, la Agenţia pentru Protecţia Mediului. „Activitatea de aici nu este, încă, reglementată, din punct de vedere al Mediului. În momentul în care vor fi îndeplinite toate condiţiile corespunzătoare proiectului care a fost solicitat, atunci va obţine autorizaţia de Mediu”, a declarat Carmen Sorescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin. Societatea Ecosal îşi desfăşoară activitatea în calitate de operator judeţean în ceea ce priveşte deşeurile menajere orăşeneşti.
Conform conducerii societăţii, aceasta îndeplineşte toate condiţiile pentru buna desfăşurare a activităţii. „Ne-au fost trasate câteva măsuri de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, printre care, împrejmuirea locaţiei, de 3.000 metri suprafaţă, unde ne desfăşurăm activitatea, montarea unui cântar-basculă, pentru a face recepţia corectă a deşeului menajer, bazinele, pompele, toate fiind respectate. Astfel, sperăm ca autorizaţia necesară pentru licenţierea la ANRSC să ne fie eliberată”, a precizat Aurel Marinescu, directorul Ecosal. În primele şase luni ale anului, autorităţile de Mediu din Caraş-Severin au dat amenzi de peste 200.000 de lei pentru depozitarea neconformă a deşeurilor. În prezent, reprezentanţii administraţiei cărăşene lucrează la implementarea unui sistem integrat de management al deşeurilor, care prevede şi amenajarea unui deponeu ecologic judeţean.
Mădălina DOMAN