Activitatea desfăşurată miercuri, 9 octombrie, la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitirie” din Teregova s-a înscris în seria manifestărilor organizate anual cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului. Este cunoscut faptul că, prin Hotărârea Nr. 672 din 5 mai 2004, Guvernul României a creat cadrul oficial pentru organizarea unor acţiuni cu tematică specifică unor asemenea evenimente. Data de 9 octombrie a fost stabilită la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, întrucât în această zi a anului 1941 au început deportările forţate ale evreilor din Bucovina în Transnistria. De altfel, din Basarabia şi nordul Moldovei au fost deportaţi cei mai mulţi evrei, şi mai puţini din alte zone ale ţării (spre exemplu, Banat).
Dar de ce comemorăm Holocaustul la Teregova?
Pe de o parte, pentru că am înţeles că problema Holocaustului din România este o problemă de interes larg, iar generaţiile tinere trebuie să conştientizeze implicaţiile istorice şi naţionale ale acesteia. Pe de altă parte, pentru că în cadrul cursului opţional „Istorie orală – Holocaustul în memoria colectivă din zona Banatului Montan”, parcurs de elevii şcolii noastre, din 2001 şi până în prezent, au fost adunate mărturiile a peste 150 de persoane intervievate despre evrei în general, despre evreii din Teregova în special, dar şi despre chestiunea Holocaustului. Acestea au fost valorificate într-un studiu de istorie orală/istorie locală, cu tema „Evreii din Teregova”, apărut în publicaţia periodică a ISJ Caraş-Severin şi CCD Caraş-Severin, nr. 10/oct.2002. De asemenea, a fost încurajată participarea şi obţinerea unor premii, de către elevii din Teregova, la Concursul naţional „Memoria Holocaustului”, precum şi organizarea anuală a unor acţiuni cu ocazia comemorăriil victimelor Holocaustului.
Manifestarea de anul acesta a fost inedită, desfăşurându-se sub forma unei video-conferinţe realizate prin conexiunea virtuală între trei locaţii: Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova (Caraş-Severin), domiciliul familiei Koos din Lugoj (Timiş) şi Institutul Cultural Român din Tel Aviv (Israel), prin amabilitatea domnului Bela Krizbai, director-adjunct, şi a echipei de la această instituţie. Astfel, întreaga activitate a avut un caracter interactiv, dinamic, la care au luat parte elevi de gimnaziu şi liceu din Teregova, Rusca şi Caransebeş, studenţi, cadre didactice, invitaţi, alte persoane din comunitate.
După păstrarea unui moment de reculegere şi o alocuţiune despre semnificaţia acestei zile, programul acţiunii a inclus trei puncte principale. Sub genericul „Pe urmele evreilor din Teregova – familii, ocupaţii, relaţia cu teregovenii”, elevii claselor a VII-a şi a VIII-a au prezentat rezultatele cercetărilor proprii de istorie orală, desfăşurate în cadrul orelor cursului opţional pe tema istoriei evreilor şi a Holocaustului. Informaţiile elevilor au fost susţinute prin mărturiile directe ale unor invitaţi din comunitate, precum Simion Bica (90 de ani), veteran de război, Gheorghe Stoichescu, medic stomatolog, şi Ioan Stoichescu, fost primar al Teregovei. De asemenea, deosebit de interesantă, dar şi emoţionantă, a fost „povestea vieţii” domnului inginer Teodor Koos, membru al unei respectabile familii de evrei, care a locuit în Teregova până în anii patruzeci ai secolului trecut. Domnul Koos, care locuieşte acum la Lugoj, pornind de la mărturisirea „Sunt un evreu născut la Teregova….”, a împărtăşit, prin intermediul conexiunii skype, întâmplări, date, anumite aspecte din viaţa familiei sale, din perioada când se afla în Banatul de Munte.
Nivelul academic al prelegerii „Impactul Holocaustului asupra istoriei contemporane a evreilor”, susţinută de Rafael Vago, profesor la Universitatea din Tel Aviv – Israel, a consacrat caracterul nu doar comemorativ, dar şi istoric al activităţii de la Teregova. Deschis permanent spre dialog, domnia-sa a răspuns tuturor întrebărilor provocatoare, dar pertinente, adresate de studenţii participanţi la eveniment: Amalia Borchescu, Lavinia Nicorescu, Teodor Damian, Gabriel-Mihai Bica.
Din partea autorităţilor locale, a fost prezent Traian Berzescu, secretar al Primăriei Teregova, părintele paroh Simion Bica şi părintele prof. Ioan Smultea, de la Parohia Ortodoxă din localitate.
Prof. dr. Gabriela-Violeta BICA
Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie”
Teregova