I.S.U. „SEMENIC”, raport în trimestrul III


Pe linia prevenirii situațiilor de urgență, în trimestrul al III-lea al anului curent, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin a acţionat pentru respectarea cadrului legal privind managementul situaţiilor de urgenţă şi îndeplinirea, la nivel judeţean, a funcţiilor de avizare, îndrumare, informare preventivă şi control.

La nivel judeţean, în perioada analizată au fost efectuate 284 de controale pe linia apărării împotriva incendiilor şi pe linia protecţiei civile, care au condus la identificarea a 1.092 de deficienţe, din care 55 au fost înlăturate operativ, pe timpul controalelor. Pentru încălcările la normele specifice s-au aplicat 133 de amenzi, în cuantum total de 263.400 de lei, şi 622 de avertismente. De asemenea, au fost soluţionate trei petiţii pe linia apărării împotriva incendiilor.

Au fost verificate 12 localităţi, 106 instituţii şi 160 de operatori economici.

S-au înregistrat 49 de solicitări de avize de securitate la incendiu, din care 21 au fost respinse, şi 19 solicitări pentru autorizaţii de securitate la incendiu, din care au fost respinse şapte.

La nivelul instituţiilor publice, operatorilor economici şi localităţilor de pe teritoriul judeţului au fost executate un număr de 273 de exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă, în caz de incendiu, ne-a informat plt.-maj. Magdalena Tocmelea, purtător de cuvânt al I.S.U. „SEMENIC”.

În trimestrul al III-lea al acestui an, specialiştii din cadrul Inspecţiei de Prevenire au oferit asistenţă tehnică de specialitate în 440 de cazuri, din care 280 pe segmentul apărării împotriva incendiilor şi 160 de cazuri pe segmentul avizare-autorizare.

În ceea ce privește acțiunile de intervenție, în trimestrul al III-lea al acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a înregistrat 906 intervenţii, astfel: 46 de incendii; 44 de incendii de vegetaţie şi altele (arderi necontrolate); 82 de alte situaţii de urgenţă; 41 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor; 693 de intervenţii S.M.U.R.D.

În alte 16 cazuri, intervenţia a fost asigurată de către Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, astfel: 4 incendii de vegetaţie şi altele; 6 acţiuni pentru protecţia comunităţilor; 4 alte situaţii de urgenţă; un incendiu și o misiune de asistenţă persoane.

Pe timpul intervenţiilor serviciilor profesioniste au fost asistate 677 de persoane (din care 62 copii), a fost salvată o persoană, 24 de animale și păsări, şi au fost protejate bunuri în valoare aproximativă de 5.877.800 de lei.

Ca urmare a situaţiilor de urgenţă produse în acest trimestru, exceptând intervenţiile S.M.U.R.D., nu au existat persoane rănite sau decedate. Au fost distruse bunuri în valoare aproximativă de 2.113.030 de lei.

Efectivele specializate au efectuat 693 deintervenţii la descarcerare, asistenţă persoane şi asistenţă medicală de urgenţă (S.M.U.R.D.), astfel: descarcerare – 43; asistenţă medicală de urgenţă – 580; asistenţă persoane – 70.

Cele 82 de intervenţii din categoria alte situaţii de urgenţă au constat în trei misiuni pirotehnice, 56 de evenimente publice de amploare şi 23 de intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor.

Acţiunile pentru protecţia comunităţilor efectuate de echipajele de intervenţie au constat în opt intervenţii pentru protecţia mediului (spălare căi publice), 11 salvări de animale şi 22 de alte intervenţii (degajare carosabil/deblocare uşi, acţiuni căutare de persoane etc.), se mai arată în comunicatul I.S.U. „SEMENIC”.

Mădălina DOMAN