Joi, 15 decembrie, la Galeria de Artă „Corneliul Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din municipiu a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură naivă „Iarna în sat la noi”. Cu acest prilej, au expus artişti plastici din judeţele Alba, Arad, Bacău, Brăila, Cluj, Constanţa, Caraş-Severin, precum şi din Bucureşti. „Această formă a artei se adresează părţii sensibile, copilăriei, iar în formele sale de expresie aduce sărbătorile cât mai aproape de noi, cu tot ce e frumos şi specific acestora”, a declarat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură din Caransebeş.
Lucrările au fost prezentate de criticul de artă Adrian Stepan, care a specificat că e vorba de o expoziţie colectivă a nouă pictori naivi. „Expoziţia încearcă să descifreze câte ceva din ceea ce a rămas pe retina sufletului, undeva ascuns, nemărturisit, poate transfigurat în timp, dar existent în fiecare dintre noi”, a mai adăugat Adrian Stepan. La rândul lui, Ioan Bobeică, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Caraş-Severin, a mulţumit organizatorilor evenimentului pentru că au găsit, în vremuri de criză, timp şi fonduri pentru artă. „Astăzi există un interes mai scăzut pentru artă, mai degrabă sălile sunt asaltate la concerte de muzică în vogă. Adevărul e că trecem şi printr-o perioadă de criză de conştiinţă”, a adăugat Bobeică. În cuvântul său, scriitorul Titus Crişciu a remarcat că, imediat după ce un caransebeşean a ajuns celebru odată ce a devenit primul român care a ajuns pe schiuri la Polul Sud, un alt concitadin de-al său, pictorul Mihai Vintilă, a reuşit să adune la Caransebeş lucrări ale unor pictori din toată ţara. La rândul lui, Nicolae Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest din Reşiţa, a spus că cei care practică pictura naivă au avantajul de a nu fi pervertiţi de instrucţia şcolară. „Pictorii naivi nu sunt de categoria a doua. Ei sunt pictori, doar că au avantajul că nu sunt încrâncenaţi ca pictorii consacraţi în artă profundă”, a mai adăugat Vlădulescu.
Expoziţia, organizată de Primăria Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, va fi deschisă publicului până în data de 8 ianuarie 2012.
Carmen SENCO