Clubul Montan din Caransebeş îşi propune pentru viitorul apropiat doborârea a două recorduri, unul naţional şi unul mondial. Echipa compusă din Dan Melinte şi Şerban Corneanu, care anul trecut au urcat cu bicicletele pe Vârful Ararat, din Turcia, intenţionează să escaladeze Vârful Aconcagua, din Argentina, tot pe biciclete, ceea ce ar constitui un record naţional. Dacă expediţia va fi o reuşită, cei doi caransebeşeni au în vedere chiar doborârea recordului mondial, deţinut de un polonez, care a ajuns cu bicicleta la altitudinea de 7.200 de metri. Renumitul alpinist caransebeşean Coco Galescu le-a propus o colaborare, având în vedere experienţa lui în expediţiile montane. Coco Galescu intenţionează să escaladeze Vârful Kilimanjaro, în luna octombrie. (S. Berger)
În perioada care urmează, Clubul Montan Caransebeş îşi propune să continue seria expediţiilor de performanţă, ne-a informat viceprimarul municipiului, Cornel Galescu, care este şi preşedintele CMC. Este vorba despre echipa care, anul trecut, a urcat cu bicicletele pe Vârful Aararat, din Turcia (5.165 m), situat în Podişul Anatoliei, în apropiere de graniţa cu Iran şi Armenia, respectiv Dan Melinte şi Şerban Corneanu, şi care, de această dată, şi-au pus în gând să continue seria doborârii recordurilor legate de bicicletă. În acest sens, cei doi vizează Vârful Aconcagua, din Argentina, cel mai înalt din America de Sud, cu 6.962 de metri, escaladarea acestuia cu bicicleta constituind o adevărată performanţă. Expediţia este planificată pentru luna ianuarie a anului viitor.
„În anii trecuţi, au mai fost unele încercări ale compatrioţilor noştri, dar ele s-au oprit undeva în zona cuprinsă între 5.000 şi 6.000 de metri, a mai spus renumitul alpinist caransebeşean. Cei doi au început deja un antrenament cât se poate de serios, în vederea stabilirii acestui record naţional, iar dacă această etapă se rezolvă cu bine, şi recordul României va fi doborât şi, pe viitor, ei au în vedere chiar doborârea recordului mondial”.
Recordul mondial este deţinut la ora actuală de un polonez, care a ajuns cu bicicleta la 7.200 de metri. „În discuţia pe care am avut-o cu ei, le-am spus că ar fi importantă o colaborare cu mine pe partea alpină, fiindcă de la 7.000 de metri deja intervin probleme de aclimatizare serioase, probleme tehnice, de echipament tehnic, iar experienţa mea, zic eu, poate fi folositoare. De aceea, în anii următori, vom avea în vedere o expediţie cu bicicletele în Himalaya. Dacă vom face o echipă comună, ei vor folosi bicicletele, iar eu îi voi consilia la modul concret, mergând alături de ei până la 7.400, 7.500 de metri… Sunt vizate deja câteva vârfuri, dar vom avea o discuţie la momentul respectiv”, a mai spus Cornel Galescu.
În ceea ce îl priveşte pe Cornel Galescu, în calitatea de component al Clubului Montan din Caransebeş, intenţionează să urce pe Vârful Kilimanjaro. Astfel, cunoscutul alpinist ar dori să-şi încheie un proiect la care visează de mai mult timp, acela de a escalada cele mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente, Kilimanjaro (5.895 m) fiind cel mai înalt din Africa. Expediţia, ne-a mai spus Cornel Galescu, este prevăzută pentru luna octombrie a acesui an.
„De obicei, pentru ca în acele momente să prind un vârf de formă, încep antrenamentele cu o lună înainte, astfel că toată luna septembrie o voi dedica pregătirii fizice pentru această expediţie”, a spus Cornel Galescu.
În paralel, binecunoscutul alpinist caransebeşean s-a gândit şi la o misiune umanitară, ştiută fiind afecţiunea sa pentru copii, iar la poalele Muntelui Kilimanjaro există mai multe sate cu copii nevoiaşi. „Aceşti micuţi se bucură de orice. La noi, există foarte multe haine care se aruncă, oamenii nemaiavând nevoie de ele, şi în special hăinuţe de copii, care pot fi trimise în Africa, celor care chiar se bucură de ele”, a mai spus Cornel Galescu.
De asemenea, la fel cum a procedat şi în expediţiile anterioare, alpinistul caransebeşean intenţionează să realizeze un film despre Africa, despre Kilimanjaro şi viaţa, tradiţiile şi cultura oamenilor din acea zonă.
Sonia BERGER
Carmen SENCO